Reuters o uhićenju hrvatskog špijuna u Srbiji: Ako je riječ o osveti, onda je to vrlo jadan potez

Foto: Index, Večernje novosti (preuzeto uz dozvolu), Screenshot: Reuters

ODNOS između službenih Zagreba i Beograda nije bio gori od 1995. godine, a isto primjećuje i ugledni Reuters koji je analizirao stanje između Hrvatske i Srbije. Kao posljednji slučaj nakon kojeg su odnosi dotakli dno Reuters navodi uhićenje Čede Čolovića, koji je u Srbiji osuđen na zatvor zbog špijunaže.


Reuters piše kako je slučaj Čede Ćolovića posljednji u nizu prepucavanja između Beograda i Zagreba, a navode kako je Čolovićevo uhićenje u Hrvatskoj percipirano kao odgovor na hrvatske poteze uoči nedjeljnih izora, u kojima se pokušalo rehabilitirati neke figure iz prošlosti koje su za Srbiju kontroverzne.

Reuters piše i kako su među tim potezima Hrvatske i rehabilitacija Alojzija Stepinca, kao i podizanje spokenika Miri Barešiću koji je 1971. u Stockholmu ubio diplomata Jugoslavije u Švedskoj Vladimira Rolovića.

"Čolović je rekao da je prikupljao informacije o bivšim jugoslavenskim vojnim časnicima koji su se borili u Hrvatskoj devedesetih godina, a za to je dobio imunitet od progona, kao i da je za to bio plaćen", rekao je dužnosnik.

Ugledna britanska agencija ističe i kako hrvatske vlasti demantiraju suradnju s uhićenim Čolovićem te kako pogoršanje odnosa Hrvatske i Srbije ugrožavaju plan Bruxellesa koji zemlje bivše Jugoslavije želi navesti da krenu dalje putem europskih integracija, budući da Hrvatska kao članica EU može blokirati i usporiti napredak Srbije prema članstvu u Europskoj uniji.

"Slučaj Čolović je bio u potpunosti nepotreban u ionako vrlo napetim odnosima Hrvatske i Srbije… I ako je riječ o situaciji "oko za oko", onda je to i vrlo jadan potez", prenosi Reuters riječi analitičara BIRN Consultancy Miloša Damjanovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.