Renato Kunić prijavio novinarku Anu Jelinić jer je progovorila o cenzuri na HTV-u

HTV-OVA novinarka Ana Jelinić možda će biti sankcionirana jer je u prilogu Hrvatske uživo progovorila o cenzuri na javnoj televiziji. Glavni urednik informative na Prisavlju Renato Kunić prijavio ju je danas Etičkom povjerenstvu zato što je u utorak ugostila Josipa Oreča, bivšeg novinara HTV-a koji je nekoliko mjeseci nakon otkaza proglašen za najboljeg novinara istraživača u protekloj godini.

O cenzuri zabranjeno i na Dan medijskih sloboda

Jelinić je u razgovoru, kojega su vodili na Dan slobode medija, Oreča upitala što misli o cenzuri na HTV-u, budući da mu je Kunić zabranio prilog o Carinskoj upravi, Mladenu Barišiću i švercu TDR-ovih cigareta, da bi isti prilog, koji u Latinici nikad nije prikazan, bio jedan od povoda za dodjelu prestižne HND-ove nagrade.

 "Po članku 82. Etičkog kodeksa, ne smijemo ništa komentirati dok članovi Etičkog povjerenstva ne donesu odluku", rekla je Indexu glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc, na pitanje po kojoj osnovi je Kunić tužio kolegicu Jelinić.

Tužio je i zbog priloga o Karamarku

Do Renata Kunića, kojega smo htjeli upitati kakav mu je urednički autoritet kad prijavljuje novinare iz vlastite redakciji, gotovo je nemoguće doći, jer se apsolutno nikad ne javlja na pozive s Indexa. Ovo mu, osim toga, nije prvi put da Etičkom povjerenstvu prijavljuje Anu Jelinić: učinio je to i prije pola godine za njen prilog iz Latinice, u kojem se osvrnula na nedodirljivu medijsku ulogu ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka. Vijeće je tada odbacilo prijavu.

Nakon obračuna Mislava Stipića i Silvije Luks preko središnjeg Dnevnika, ovo je drugi javni eksces vodećih ljudi s Prisavlja u svega desetak dana. Svakog mjeseca u škrabicu im stavljamo 80 kuna, a kako se tužakaju i blamiraju, bilo bi primjerenije da oni pretplatu plaćaju gledateljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.