Referendum o sporazumu s Hrvatskom pretvara se u referendum o opstanku Pahorove vlade

REFERENDUM na kojemu bi se slovenski građani trebali izjasniti o tome prihvaćaju li Arbitražni sporazum s Hrvatskom, koji je u ponedjeljak ratificirao parlament, vrlo bi se lako mogao pretvoriti o referendum o opstanku vlade Boruta Pahora, pišu danas slovenski mediji.

Ljubljanski Dnevnik tako ističe kako je Pahorova koalicija u postupku ratifikacije Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom pokazala visoku dozu realizma, jer je s jedne strane Sloveniji osigurala kontakt s otvorenim morem, no s druge je strane izazvala bijes nacionalističkih stranaka kojima je raspršila svaku iluziju o "Sloveniji do Mirne".

Uz konstataciju kako je do sporazuma došlo uz obilatu dozu pritisaka koje su na Hrvatsku i Sloveniju izvršile Europska unija i SAD, Dnevnik tvrdi kako će rješenje graničnog pitanja donijeti i dugoročnu korist slovenskom gospodarstvu i bankama koje žele ostvariti prodor na Balkan. "U dilemi treba li izabrati između arbitraže, koju zagovara međunarodna zajednica, ili neriješenog graničnog problema kao trajnog izvora konflikata, Pahorova je vlada odlučila odabrati prvu mogućnost", zaključuje Dnevnik.

Referendum će biti bitka između Pahora i Janše

Ljubljansko Delo, uz podsjećanje da su na jučerašnjem zasjedanju parlamenta za sporazum glasali svi zastupnici vladajuće koalicije, a da su ga zastupnici oporbe bojkotirali, tvrdeći kako je arbitraža za Sloveniju nepovoljan način rješavanja graničnog spora s Hrvatskom, tvrdi da će predreferendumska kampanja biti oštra i nemilosrdna.

Delo smatra da će Pahorova vlada morati uložiti mnogo napora da ostvari pozitivan rezultat referenduma, odnosno da uvjeri građane da ga prihvate. "Ona treba uvjeriti birače da predmet referenduma nije mjerenje podrške vladi ili premijeru Pahoru i njegovim reformama, nego rješavanje granice s Hrvatskom", tvrdi se u komentaru i dodaje da će referendum u isto vrijeme biti i žestoka bitka između sadašnjeg premijera Pahora i bivšeg premijera Janeza Janše, koji tvrdi da bi on bio bolji pregovarač s Hrvatskom nego što je to bio Pahor.

Janša će, upozorava Delo, učiniti sve što je u njegovoj moći da referendum ne uspije i već je sada očito, dodaje se, da će skori referendum biti nemilosrdna bitka dvije međusobno suprotstavljene političke opcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.