Reakcije na 39 mrtvih tijela u Engleskoj, stručnjak: "Ovo je jako nelogično"

Screenshot: YouTube/Sky News

NAKON što je u prikolici kamiona u Essexu u Engleskoj otkriveno 39 mrtvih tijela, policija je pokrenula jednu od najvećih istraga o ubojstvima u povijesti te zemlje, a iz političkih i javnih krugova počeli su stizati prvi komentari na ovaj tragični incident.

Britanski premijer Boris Johnson reagirao je na Twitteru na stravičan slučaj. 

"Zgrožen sam tragičnim incidentom u Essexu. Redovito primam najnovije informacije od policije kako bismo utvrdili što se točno dogodilo. Moje misli su sa svima koji su preminuli i njihovim bližnjima", napisao je.

Ministrica Priti Patel rekla je da je "šokirana i tužna zbog ovog krajnje tragičnog incidenta".

U kasnijem priopćenju, dodala je kako policija surađuje s Odjelom za imigracije "kako bi se utvrdilo kako se ovakav stravičan slučaj uopće mogao dogoditi". Ministrica je navela kako će tijekom zasjedanja parlamenta izdati priopćenje o ovom događaju.

"Policija radi na privođenju odgovornih"

Britanski ministar unutarnjih poslova Brandon Lewis također je na Twitteru napisao kako je ova vijest "tragična". 

"Moje misli su sa žrtvama, njihovim obiteljima i prijateljima. Policija radi na privođenju odgovornih", napisao je.

Zastupnica Jackie Doyle-Price slučaj je okarakterizirala kao "mučan". "Trgovina ljudima je opasan posao. Policija ubojice mora privesti pravdi", napisala je na Twitteru.

Doyle-Price je kasnije dodala kako "smještaj 39 osoba u zaključani metalni spremnik pokazuje zli prezir prema ljudskom životu. Najbolje što možemo učiniti u spomen na žrtve je pronaći počinitelje i dovesti ih pred lice pravde". Također je odala poštovanje hitnim službama, rekavši da će jako teško moći zaboraviti ono čemu su danas svjedočili.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da su smrti "ljudska tragedija", dodajući da će se poduzeti istraga kako bi se utvrdilo je li kamion prošao kroz Irsku.

Uhićen vozač, sumnjiči ga se za ubojstvo

Podsjetimo, policija je pokrenula jednu od najvećih istraga o ubojstvima u povijesti te zemlje nakon što je noćas u prikolici kamiona pronađeno 39 mrtvih tijela, među kojima je i jedno tijelo tinejdžera. Ostala tijela pripadaju odraslim osobama.

Vozač kamiona, 25-godišnji mladić iz Sjeverne Irske, uhićen je pod sumnjom za ubojstvo.

BBC navodi kako je policija dojavu dobila od hitne pomoći oko 1:40 u noći po lokalnom vremenu nakon otkrića kamiona s tijelima u industrijskoj zoni Waterglade u gradu Graysu. Cijelo područje odmah je ograđeno.

U tijeku identifikacija

Kamion je u Veliku Britaniju ušao u subotu preko luke Holyhead, a krenuo je iz Bugarske. U tijeku je identifikacija tijela, a policijski zapovjednik Andrew Mariner je izjavio da će to biti "dugotrajan proces".

"Ovo je tragičan događaj u kojem je živote izgubio velik broj ljudi. U tijeku je istraga kako bismo utvrdili što se dogodilo. U tijeku je identifikacija žrtava. Vjerujemo da je kamion stigao iz Bugarske u subotu 19. listopada. Vozač kamiona je uhićen i u pritvoru je. Nakon što smo primili dojavu o pronalasku kamiona stigli smo na mjesto događaja. Sve osobe koje su se nalazile u kamionu bile su mrtve", kazali su iz policije.

Neobična ruta?

Seamus Leheny, čelni čovjek sjevernoirske Udruge za prijevoz tereta, kaže kako je čudno da je kamion odabrao baš ovaj put za ulaz u Britaniju.

"Ako je kamion došao iz Bugarske, onda je stvarno nelogično da je išao puno dužim putem. Izgubiš cijeli jedan dan. Međutim, provjere u Doveru i Calaisu su puno rigoriznije, pa je možda ovo lakši način da se nešto prošverca u UK", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.