REAKCIJE Ministri o odluci za Uljanik: Rekli smo dosta bezuvjetnom financiranju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VLADA je na današnjoj sjednici odbila restrukturiranje Uljanika, a Trgovački sud u Rijeci odgodio je odluku o stečaju 3. maja za 18. travnja. Sutra će se na Trgovačkom sudu u Pazinu održati ročište o stečaju Uljanika. 

Vladina današnja odluka zapravo znači otvaranje puta za stečaj dvaju brodogradilišta, a na to pristižu brojne reakcije. 

Reakcije na odluku vlade pratite na Indexu

Ministar Pavić: Radnici će imati tri mjeseca naknadu za nezaposlene

"Ako dođe do stečaja, postoje određeni zaštitni mehanizmi za radnike. Prva tri mjeseca imat će naknadu za nezaposlene, a nakon toga 30 posto od plaće sljedećih 15 mjeseci", rekao je ministar Marko Pavić. 

Ministar Horvat: Rečeno je dosta

"Ne želimo bježati od brojki, vrlo je jasan stav svih resora da je u ovom trenutku za proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne financirati na ovakav način brodogradnju, ali to ne znači da nema perspektive u Uljaniku i 3. maju. U ovom trenutku jednostavno je metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane rečeno dosta", rekao je ministar Darko Horvat.

Ministar Ćorić: Vlada odgovorno postupila prema građanima i proračunu

"Vlada je danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i proračunu Republike Hrvatske. U ovom trenutku ne vidimo potencijalnog drugog ponuđača, danas smo donijeli odluku koja je plod višemjesečnog razmišljanja i analiza", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Ministar Marić: Mi smo prije svega za zaštitu interesa poreznih obveznika

"Vlada je jedinstvena, mi smo prije svega za zaštitu interesa poreznih obveznika. Nije brodograđevna industrija jedina industrijska grana, ona bilježi i smanjenje posljednjih godina, ali unatoč tome poduzet ćemo sve što je u našoj moći da vidimo kako razriješiti ovu problematiku", rekao je ministar Zdravko Marić.

Bernardić: Vlada nema ideju, rješenje je restrukturiranje

"Prije svega ova vlada pokazuje da nema nikakvu ideju kako riješiti probleme Uljanika i 3. maja. Od prve neisplaćene plaće prošlo je sedam mjeseci, oni nemaju ideju kako riješiti probleme. Stječe se dojam da spektakularnim uhićenjima pokušavaju skrenuti pozornost. Naš stav je da je Uljanik moguće spasiti, a 3. maj se mora spasiti.

Da je SDP na vlasti, program restrukturiranja bi već bio u Bruxellesu. Ne može se dogoditi da vlada netransparentno odabere partnera koji dva dana poslije tvrdi da država mora podmiriti dugove", govori, naglašavajući kako upravo u tome leži razlika između HDZ-a i SDP-a. Dok je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, sada se proizvode samo afere, dok je SDP bio na vlasti, postojao je nadzor, postojala je kontrola. Zadnje tri godine nema kontrole. Sva izvješća su bila Plenkoviću na stolu, on nije poduzeo ništa ", rekao je Bernardić gostujući u programu N1 televizije

Rješenje je restrukturiranje s odabirom strateškog partnera. Radnici žele raditi, ne žele stečaj. To se mora zaustaviti. Zemlja ide prema rasulu, oni nisu sposobni riješiti nijedan problem. Znam da su mnogi bili zainteresirani za ulazak u Uljanik. Zašto vlada nije ništa radila i zašto je dopustila da se dođe u ovu situaciju, to su prava pitanja. Nisu sposobni riješiti nijedan od hrvatskih problema", odgovara na pitanje postoje li uopće potencijalni strateški partneri u ovom trenutku", dodao je Bernadić.

Sinčić: Plenković je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ocijenio je u četvrtak da se premijer Andrej Plenković pokazao nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, a zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti problem Uljanika i 3. maja će se tjednima i mjesecima odugovlačiti, dok će radnici gladovati.

"Plenković je pokazao da je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, pa tako i problem Uljanika i 3. maja. Zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti opet će se tjednima i mjesecima stvar odugovlačiti dok radnici gladuju i žive u neizvjesnosti svaki dan", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

To je nedopustivo, ovdje je potrebna državnička intervencija, poručio je Sinčić istaknuvši kako bi on, da je premijer, mijenjao Zakon o porijeklu imovine i provjerio imovinu cijele Uprave i Nadzornog odbora, ali i političara, prije svega lokalnih.

Treba pronaći taj novac i spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u teškom stanju jer je pokradena, ustvrdio je čelnik Živog zida.

Rekao je da 31 milijarda kuna, koja je uložena kroz nekoliko desetljeća u brodogradnju, nenamjenski potrošena. Nema se što tu čekati nego odmah ispitati porijeklo imovine svih uključenih, poručio je.

Smatra da je politika najodgovornija za propast brodogradilišta Uljanik i 3. maj te podsjeća da su CERN i Ministarstvo gospodarstva, a time i cijela Vlada, primali izvješća o provedenoj reviziji, koja su otkrila brojne nepravilnosti.

Miletić: Nečinjenje u Uljaniku Vladin pokušaj gospodarske destabilizacije Istre

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je optužio Vladu da svojim nečinjenjem vezano za pulsko brodogradilište Uljanik pokušava destabilizirati Istru, jedinu hrvatsku regiju koja se, ističe, uspjela oduprijeti štetnom utjecaju HDZ-a.

"Akt nečinjenja i neodlučivanja Vlade po pitanju Uljanika je pokušaj gospodarske destabilizacije Istre, jedine regije u Hrvatskoj koja se uspjela oduprijeti štetnom utjecaju stranke HDZ-a", izjavio je Miletić novinarima upitan za komentar Vladine odluke da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za Uljanik i 3. maj. 

Današnji dan, ustvrdio je, predstavlja presedan u radu Vlade čija je sjednica, tvrdi, kasnila kako bi se čula odluka Trgovačkog suda u Rijeci.

"Vlada je neučinkovita, ne donosi odluke. Ukoliko nemaju znanja, a vidimo da ga nemaju, mogli su angažirati vanjske stručnjake. Premijer Andrej Plenković govori o tome kako mora brinuti o sredstvima poreznih obveznika, no ukoliko toliko brine o njima, onda je prije 17 mjeseci mogao odmah reagirati", istaknuo je Miletić i dodao kako tada ne bi došla jamstva na naplatu

"Tada pitanje Uljanika ne bi porezne obveznike koštalo niti jedne lipe, a danas govorimo o milijardama", ustvrdio je. 

Tih 17 mjeseci, uvjeren je, bilo je apsolutno dovoljno vremena da se nakon odobrenja "rescue aida" krene u restrukturiranje, da se Uljaniku kao i drugim hrvatskim brodogradilištima da šansa za restrukturiranje jer Uljanik je jedino hrvatsko brodogradilište koji nikad nije bio restrukturirano.

Govori se, ističe, o 30 milijardi kuna, ali ne govori se o tome da je na Uljanik otpalo samo 12 posto tog iznosa, te da je više od deset milijardi otišlo u Brodosplit.

"To tada nije bio problem, kada se radi o Istri to je problem. Pitam se bi li Vlada na jednak način postupila kada bi se ovo brodogradilište nalazilo u Zadru, Šibeniku ili nekom drugom gradu gdje je HDZ  na vlasti", upitao je Miletić.

Sindikalac Šverko: Podržavam stav vlade ako rješenje nije stečaj

"Podržavam stav vlade jedino ukoliko to rješenje nije stečaj. Stoga očekujemo konkretne poteze i signale vlade, očekujemo jednu vrstu privremenog financiranja kako bi se radnicima isplatile zaostale plaće i kako bi konačno stali na noge", izjavio je u Puli povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko.

Sindikalac Cerovac: Očekivano, agonija se nastavlja

"Sve je to bilo potpuno očekivano i ne bih se iznenadio da će nakon ove odluke uslijediti stečaj. Agonija se nastavlja, a najteže je zasigurno radnicima koji već sedam mjeseci čekaju plaće", izjavio je Cerovac koji je konstatirao da je vlada neodlučna.

Vlada predloženo restrukturiranje ne može podržati i ostaje otvorena za dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci

Premijer Plenković ranije danas je na sjednici vlade podsjetio kako su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je. 

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od vlade, odnosno države, zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku vladine sjednice. 

Podsjetio je da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnose na pulski Uljanik, a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik Grupu. 

Trgovački sud u Rijeci novo ročište za 3. maj zakazao za 17. travnja

Ranije danas na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.     

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku, Šverko, izjavio je Hini da pozdravlja tu odluku riječkoga Trgovačkog suda.

"Nadam se da će takva biti i ona sutrašnja kada će se na Trgovačkom sudu u Pazinu raspravljati o Uljaniku",  dodao je Šverko.

Stav vlade kako ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik Grupe te kako ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci ocijenio je pozitivnim jedino ukoliko to rješenje nije stečaj.   

Sindikalni odbor: Vjerujemo da se traže rješenja, neka Vlada do utorka odluči o sudbini 3.maja

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je kako vjeruje da Vlada traži druga rješenja te je apelirao da se do utorka donese odluka o sudbini tog brodogradilišta, "ma kakva ona bila".

"Saznali smo da ponuđeni program za rješavanje problema Vladi nije prihvatljiv, no u Sindikalnom odboru tu vidimo mogućnosti i vjerujemo da premijer i Vlada traže druga rješenja problema, druga rješenja za isplatu plaća i nastavak djelatnosti u 3. maju," rekao je sindikalac Šoljić.

Vladu je pozvao da najkasnije do utorka donese odluku o sudbini 3. maja, ma kakva ona bila.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na Vladinoj sjednici da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.

Plenković je podsjetio da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna.

Uoči sjednice vlade na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazano za 17. travnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.