RBA smanjuje kamate na stambene kredite u švicarskim francima

PRVA rata sa smanjenom kamatnom stopom građane bi trebala razveseliti krajem osmog mjeseca jer je RBA najavio manje kamate na stambene kredite u švicarskim francima od 1. kolovoza. Naime, s obzirom na jačanje franka za osam posto od početka ove godine, brojni građani zapali su u probleme s plaćanjem rata kredita. RBA je stoga smanjio kamatnu stopu, i to na pet posto godišnje.

"Na sve postojeće stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskom franku koji imaju kamatnu stopu višu od pet posto izvršit će se sniženje na pet posto", kažu u RBA za Poslovni dnevnik za koji je glavni ekonomist banke Ante Starčević pojasnio kako banka na taj način pokušava olakšati teret otplate jer se znatno povećala kunska protuvrijednost otplatne rate.

"Budući da se primici kućanstava ove godine ne povećavaju, raspoloživi dohodak onih zaduženih u franku se smanjuje zbog povećanja tereta otplate zaduženja. Banka je donijela odluku da se smanjivanjem kamatnih stopa omogući klijentima nastavak uredne otplate bez znatnije promjene raspoloživog dohotka", dodaje Starčević.

O smanjenju kamata na stambene kredite razmišljaju i druge banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.