Razjareni Grci međunarodnim inspektorima: Uzmite svoj paket "pomoći" i gubite se odavde

GRČKI premijer George Papandreou ni danas nije sjedio skrštenih ruku čekajući rasplet sudbine svoje države, već je u Varšavi održao sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, nakon čega je odletio za Pariz, gdje će se poslijepodne susresti s Nicolasom Sarkozyjem.

Posjet Parizu logičan je korak nakon izglasavanja potpore "proširenom" Europskom fondu za stabilizaciju u Njemačkoj. Grci se najsnažnije naslanjaju upravo na francusko-njemačku osovinu koja se predstavlja kao temeljni dogovor EU-a oko spasa grčke ekonomije i stabiliziranja eura. Francuska je još ranije iskazala potporu planu proširenja ovlasti fonda, a Sarkozy je još jučer čestitao kolegici Merkel na "bitnom koraku prema stabilnosti eurozone".

Trojku u Ateni ometaju neredi

U međuvremenu, u Ateni inspektori trojke (Europska komisija, ECB i MMF) vrše zadnje provjere grčke vlade, to jest provođenja teških mjera štednje, kako bi bili sigurni da će se ispuniti svi uvjeti za isplatu nove tranše pomoći od osam milijardi eura.

Međutim, njihov je jutrošnji sastanak s grčkim ministrom Ragoussisem odgođen, jer su brojni prosvjednici okružili zgradu ministarstva i spriječili ulaz "inspektora". Većina prosvjednika bili su zaposlenici u javnom sektoru. "Uzmite svoj paket mjera štednje i gubite se odavde", vikali su prosvjednici ispred zgrade.

U Solunu paljenje poreznih prijavnica


Nemirno nije bilo samo u Ateni. U drugom najvećem gradu Grčke, Solunu, bjesni prosvjednici su bunili su se protiv  nog poreza na imovinu, i to tako što su pred zgradom porezne uprave palili obavijesti o uvođenju novog poreza i porezne prijavnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.