Raspad sistema: Povjerenstvo HŽ-a ne može utvrditi uzroke nesreće u Rudinama?!

ISTRAŽNI sudac Davor Svalina već mjesec dana čeka izjašnjenje HŽ-a o šteti na vlaku smrti, u kojem je 24. srpnja u najtežoj željezničkoj nesreći u neovisnoj Hrvatskoj u Rudinama poginulo šest osoba. Državno odvjetništvo zatražilo je da se utvrdi šteta, jer o tome ne postoji nikakav službeni dokument. Zna se tek da je šteta totalna. Kako odgovor iz HŽ-a nije stigao, sudac Svalina kani ponoviti dopis. Interesantno, u HŽ-u tvrde da nisu dobili nikakav dopis suda o šteti.

Direktor HŽ Infrastrukture nema povjerenja u svoje pa dokaze traži od suda

Povjerenstvo HŽ-a, pak, i dalje nije zaključilo svoj rad, unatoč tome što su imali zakonsku obavezu dovršiti rad u roku od 40 dana nakon formiranja. Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, kontaktirao je suca Svalinu i zatražio dokaze iz sudskog spisa. Požalio se navodno i da nema povjerenja u kolege iz Povjerenstva. Vlak smrti pak i dalje skuplja prašinu na kolodvoru u Solinu...

Iz HŽ-a smo dobili dva odgovora u dva dana. Prvi dan odgovarao je Dražen Kaužljar, rukovoditelj Sustava upravljanja sigurnošću i kontrole nad sigurnim tijekom prometa, i to u suglasnosti sa Jerneićem.

"Zbog određenih poteškoća u radu povjerenstva, odnosno zbog nemogućnosti utvrđivanja svih okolnosti izvanrednog događaja, Uprava HŽ Infrastrukture zatražila je sjednicu Uprave HŽ Holdinga kako bi se sva željeznička poduzeća u sklopu Holdinga aktivnije uključila u što brže i kvalitetnije okončanje čitave istrage" odgovorio je Kaužljar prvi dan.

Sve sjajno, a rezultata istrage Povjerenstva nema ni nakon 140 dana?!

Idući dan stigla je i Jerneićeva dopuna u kojoj objašnjava zašto je zvao suca i tražio dokaze: "Ti dokumenti koje sudac smije dostaviti na uvid olakšali bi rad Povjerenstvu. I nije istina da nemam povjerenja u članove povjerenstva. Sasvim suprotno. Evidentna je izvrsna suradnja Uprave HŽ Infrastrukture s državnim tijelima i članovima Povjerenstva za istragu nesreće vlaka br. 521, sve kako bi se utvrdile sve okolnosti izvanrednog događaja i kako bi se istraga što brže okončala".

Čudi samo kako je Jerneić izuzetno zadovoljan suradnjom s Povjerenstvom koje utvrđuje okolnosti ne 40, već 140 dana. Zasad. Odgovore na pitanja o lokaciji vlaka smrti i problemima s kojima se suočilo Povjerenstvo - nismo dobili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.