"Rasjed San Andreas je na točki pucanja": Kaliforniji prijete razorni potresi

Foto: 123rf

RASJED San Andreas na točki je pucanja te bi se svakog trena mogao dogoditi razorni potres na tom području, piše Independent. Seizmološki stručnjaci na to su upozorili stanovnike južne Kalifornije, tek nekoliko mjeseci nakon što je gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti progurao kroz Gradsko vijeće zakon kojim se zahtijeva da najvrijednije građevine budu što prije ojačane kako bi mogle izdržati jače drmanje.

"Rasjed San Andreas spreman je poput napete puške. Situacija kod rasjeda je takva da bi vrlo lako moglo doći do velikih potresa u Kaliforniji", kazao je Thomas Jordan, direktor Središta za potrese južne Kalifornije na seizmološkoj konferenciji.

Dosad je prošlo već mnogo vremena od zadnjeg velikog potresa, koji je bio jačine 7.9 stupnjeva po Richteru. On je južnu Kaliforniju pogodio davne 1857. godine.

Od onda se tektonske ploče koje se susreću kod rasjeda konstantno kreću brzinom od oko 5 centimetara godišnje. To znači kako je tijekom 159 godina došlo do pomicanja od 7.95 metara, dok se Pacifička ploča pomiče u sjeverozapadnom smijeru uz Američku kontinentalnu ploču. A svaki dodatni cntimetar stvara dodatni pritisak na stijene ispod zemljine površine.

Potres bi ubio mnoštvo ljudi

Potres od osam stupnjeva po Richteru u južnoj Kaliforniji mogao bi biti mnogo razorniji od potresa u Northridgeu iz 1994. Taj je potres pogodio drugi rasjed sjeverozapadno od Los Angelesa i usmrtio ukupno 60 ljudi.

Geološka služba SAD-a 2008. godine je upozorila kako bi čak i potres snage 7.8 snage koji bi se dogodio u južnom dijelu rasjeda San Andreas rezultirao s preko 1.800 mrtvih, 50.000 ozlijeđenih te materijalnom štetom od 200 milijardi dolara, kao i velikim poremećajima u infrastrukturi.

U međuvremenu, situacija je sve opasnija i na pacifičkom sjeverozapadu, budući da je područje oko aktivnog vulkana na planini St. Helens u zadnjih nekoliko tjedana pogodilo čak 130 slabijih potresa, a što je znak povećane opasnosti od velike erupcije.

Mnogi se još sjećaju erupcije iz 1980., kada je vulkan raznio 300 metara vrha planine, zapalio okolne šume i ubio 57 ljudi. No Geološka služba Sjedinjenih Država umanjuje potrebu za uzbunom, tvrdeći kako trenutno "ne postoje apsolutno nikakvi znakovi da bi vulkan trebao uskoro eruptirati, ali podaci koje prikupljamo govore nam kako je vulkan definitivno jako živ."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.