Zagrepčanka: Imam kvržicu na dojci, a termin za pregled mi je tek za osam mjeseci

Foto: Vjeran Zganjec Rogulja; Večernji list/PIXSELL

Rak dojke je karcinom od kojeg najviše obolijevaju žene u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke, dok je u 2021. od ove zloćudne bolesti umrlo 711 žena.           

Prema podacima Ministarstva zdravstva koji su pristigli prošle godine, smrtnost od raka dojke je u padu za 25 posto, a ministar zdravstva Vili Beroš smatra da se radi o rezultatu odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Unatoč tome, mnoge žene u Hrvatskoj mjesecima čekaju na ultrazvuk dojki. 

Smrtnost raka dojke može se smanjiti redovitim samopregledima i pregledima koji uključuju mamografiju i ultrazvuk. Što se ranije rak dojke dijagnosticira, to su veće šanse za izlječenje i preživljenje. Ipak, velik problem zdravstvenog sustava u Hrvatskoj je predug period čekanja na pregled, koji u našim ustanovama traje i do 10 mjeseci. 

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL 

Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zupčić objavio je u svibnju ove godine na društvenim mrežama potvrdu narudžbe jedne pacijentice koja na UZV dojke u Općoj bolnici Zadar mora čekati čak dvije godine. "Hrvatsko zdravstvo u dvije slike. Žene na ultrazvuk dojke u Općoj bolnici Zadar čekaju dvije godine. Da, dvije godine", poručio je.

"Zatim usporedite to s listom čekanja objavljenom na stranicama OB Zadar koja je nepregledna i s nejasnim podacima pa vidite da ih ima i naručenih za 11 mjesec 2025. A zatim usporedite liste čekanja na HZZO-u i vidite da vam HZZO kaže da ste do prosinca 2023. na pregledu", kazao je upozorivši da sve ovo vodi privatizaciji zdravstva. 

Indexu se javila i jedna Zagrepčanka, koja na kontrolni pregled treba čekati još šest mjeseci.  "Moram na kontrolu i odmah po dobitku nalaza sam se naručila na novi pregled. Nisam mogla dobiti termin za sljedećih šest mjeseci u KBC-u Sestre milosrdnice", kazala nam je.

U Puli se na pregled dojki čeka i do deset mjeseci 

Jedan od najvećih problema ima Opća bolnica Pula, iz koje su nam potvrdili da im je prvi slobodan termin za ultrazvuk dojke 9. svibnja 2024. godine te da se na UZV dojke čeka prosječno 287 dana, odnosno gotovo 10 mjeseci. 

Obrazloženje tako dugog čekanja na pregled dojki iz OB-a do zaključenja ovog članka nismo dobili. Poznato je da se ta bolnica posljednjih mjeseci muči s pronalaskom zdravstvenih radnika, čiji broj u njezinim redovima iz dana u dan opada. 

U Rijeci je lista čekanja nešto kraća 

U KBC-u Rijeka kažu da određivanje termina za UZV dojke ovisi o protokolu pod kojim se nekog pacijenta ili osobu vodi pa termin pregleda ovisi o tome je li riječ o hitnoći, ustanovljenoj sumnji na malignu bolest ili postojećem visokorizičnom ili onkološkom pacijentu koji se već liječi u KBC-u Rijeka. 

Ako je riječ o hitnoći ili utvrđenoj sumnji na malignu bolest, iz KBC-a Rijeka objašnjavaju da takvi pacijenti budu obrađeni u najbržem roku, odnosno u dva do deset dana. Ako je riječ o pacijentima koji se već liječe prema protokolu u KBC-u Rijeka, primjerice, visokorizičnim pacijentima ili onkološkim pacijentima na Klinici za tumore, oni dobivaju termine za pretrage/obrade ovisno o medicinskim indikacijama. 

Foto: Vjeran Zganjec Rogulja/PIXSELL 

"Ako onkološki pacijent treba kontrolnu pretragu UZV-a dojke, a ona se preporučuje za tri do šest mjeseci, tada koordinator s Klinike za tumore bilježi kontrolu i obavještava pacijenta o terminu za kontrolne pretrage. 

Termin za redovni UZV dojke, dakle ako je izvan kategorija medicinskih indikacija ili je riječ o pacijentu koji nije hitnoća / nema sumnju na maligno stanje / nije visokorizičan / nije već u postojećim protokolima obrade i liječenja, tada se na termin čeka 6 mjeseci u ovom trenutku, no i taj rok može varirati ovisno o tome otkaže li neki drugi pacijent svoj termin pretrage", kazali su Indexu iz KBC-a Rijeka. 

"Imam kvržicu na dojci, a slobodni termin za pregled je tek za osam mjeseci" 

Jedna od žena koje su nam se javile kaže da ima kvržicu na dojci i da se zbog toga javila KBC-u Zagreb, iz kojeg su joj kazali da slobodne termine za ultrazvuk dojke imaju tek u lipnju 2024. godine. Pita se zar se toliko dugo mora čekati na pregled i u slučaju da se sumnja na karcinom te zašto ne postoje hitni termini.

"Pokušala sam se naručiti na ultrazvuk dojke zbog kvržice koju sam otkrila pri pregledu, a po uputi doktorice opće prakse. U KBC-u Zagreb prvi termin je u lipnju iduće godine. To mi je šokantno", kazala nam je žena. 

Foto: Shutterstock 

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb Indexu su potvrdili da su slobodni termini za UZV u lipnju 2024. godine za pacijentice koje nemaju onkološku ili hematološku dijagnozu, dok se pacijentice s dijagnozom naručuju unutar 30 dana. 

Kažu i da se, ovisno o raspoloživosti liječnika i ostalih dijagnostičara u djelatnosti radiologije, broj termina povećava te se dodjeljuju raniji termini. Iz KBC-a Zagreb su Indexu rekli da je prosječno čekanje na pregled trenutno 130 dana.   

U KBC-u Osijek pronašli smo termin zakazan za kraj studenog 2024. 

Iz KBC-a Osijek kažu da vrijeme čekanja na termin ultrazvuka dojke izravno ovisi o dijagnozi, odnosno o liječničkom nalazu. Prema podacima s liste čekanja na njihovim stranicama, trenutno je u procesu čekanja na pregled 1845 žena, a zadnji termin na popisu zakazan je za 20. studenog 2024. godine. 

U KBC-u Split pacijentice koje primijete promjenu na dojci ili im je uočena progresija bolesti termin dobiju unutar 15 dana. Za sva druga akutna stanja i potrebe termin za prvi pregled dojke dobije se u mjesec dana. 

"Ako se radi o kontroli nakon operacijskog zahvata, pacijentice termin dobiju u razdoblju od 6 mjeseci, ovisno o terminu kontrolnog pregleda. One pacijentice koje se naručuju na redovni jednogodišnji nemedicinski uvjetovan pregled termin dobiju u razdoblju od godinu dana. KBC Split se u svom radu pridržava Smjernica za radiološko dijagnosticiranje i praćenje bolesnica oboljelih od raka dojke", kazali su za Index iz KBC-a Split. 

HZJZ: Ne smijemo zaboraviti da oboljeti mogu i mlade žene. Zato su važni redoviti pregledi, ali i samopregledi 

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode da se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira u  starijih žena, da su najviše stope u skupini žena između 65 i 69 godina te da je čak preko 80 posto novooboljelih starije od 50 godina. Treba imati na umu kako od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, zbog čega je važno, napominju, već od najranije mladosti započeti s redovitim pregledima dojki.  

Samopregled dojki žene bi trebale obavljati tjedan ili dva nakon početka mjesečnice. Prema uputama HZJZ-a, prilikom samopregleda dojke posebnu pozornost treba obratiti na otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice i bolove u dojci. Iz HZJZ-a napominju da se u slučaju da uoči bilo koji od navedenih simptoma, žena obavezno obrati liječniku. 

Samopregledi dojki jako su važni; Foto: Shutterstock 

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. 

U žena s mjesečnicom obavlja se u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice. Iako se radi o nezamjenjivoj pretrazi u otkrivanju i najmanjih karcinoma, potrebno je znati kako mamografija ne može prikazati 15-20 posto karcinoma dojki, posebno ako se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

Preporučuje se da svaka žena prvi mamografski pregled dojki napravi između 38. i 40. godine. U žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika preporučuje se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.