Radnici Jadranske pivovare zauzeli tvornicu i ne žele ići u Sloveniju na pregovore

RADNICI Jadranske pivovare u Vranjicu kod Solina zauzeli su tvornicu jutros oko 9 sati. Do 14 sati dali su vremena direktoru Nenadu Buljanu da o događajima u pogonu izvijesti vlasnika Pivovarnu Laško.

Očekivali su odgovor vlasnika što im sprema u bliskoj budućnosti, nastavak proizvodnje ili prodaju, ali jasan odgovor nisu dobili. Buljan im je oko 14 sati kazao da ih direktor Pivovare Laško Dušan Zorko poziva na razgovor u Sloveniju, ali radnici su to odbili uz objašnjenje kako Slovence već dugo pozivaju u Split, ali oni se još nisu udostojili pojaviti.

"Dok ne budete imali konkretne informacije, nemojte dolaziti u ovu firmu", poručio je predstavnik sindikata PPDIV Goran Domljanović direktoru Buljanu, kojeg je također optužio da obavlja prljavi posao za slovenske vlasnike.

Kaltenberg slamka spasa

"Povukli smo ovako drastičan i radikalan potez jer je očita namjera vlasnika da tvornicu likvidira. To su htjeli i u svibnju prošle godine, a nakane su im postale jasne i prije nekoliko mjeseci kada smo doznali da nisu naručili sirovinu. Ponovno smo zatražili pokretanje stečaja na Trgovačkom sudu, i to zbog namjere zatvaranja pogona", kaže Ivica Blažević, sindikalist PPDIV-a.

Nada se da će uroditi plodom pregovori s Kaltenbergom, koji je nekoć imao godišnju proizvodnju od 350 tisuća hektolitara. Nedavno je, međutim, direktor Buljan najavio mogućnost da se Jadranska pivovara likvidira ukoliko se za pogon ne nađe kupac.

"Sve u tvornici normalno funkcionira. O odgovoru vlasnika ovisi hoće li direktor Buljan moći u tvrtku", kazao je Blažević.

Dioničari pisali i Pahoru i Kosor

Društvo malih dioničara Jadranske pivovare je sredinom veljače o stanju u tvrtki obavijestilo i slovenskoga premijera Boruta Pahora. Kako je objasnio Nenad Bulović, predsjednik društva dioničara, predsjednika slovenske vlade su željeli upozoriti na štetne radnje kojima "slovenski poslodavac namjerava dovesti do propadanja jedine dalmatinske pivovare", prenosi slovensko Delo.

Detaljno pismo su dioničari poslali i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor u kojem su naglasili svoju posebnu ljutnju na bivšeg predsjednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, dugogodišnjega predsjednika nadzornoga odbora Jadranske pivovare Antona Turnška i bivšega direktora pivovare Tomaža Udriha, rekao je Bulović koji je izrazio nadu da će u cijelom slučaju sudjelovati i slovenski istražitelji.

Slovenska Pivovarna Laško je od 2001. godine većinska vlasnica Jadranske pivovare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.