Radnici Elektroprivrede Srbije prijete štrajkom: Srbija bi mogla ostati u mraku

SINDIKALNI vođe Elektroprivrede Srbije potvrdili su kako će od 15. veljače krenuti u opći štrajk ukoliko do tog roka Vlada Srbije ne odobri isplatu povišica na plaće koja je ranije dogovorena, prenosi danas beogradski Press, upozorivši kako bi u tom slučaju čitava zemlja mogla ostati u mraku.

Najava štrajka burna je reakcija sindikata i zaposlenih u Elektroprivredi Srbije nakon što je ministar gospodarstva Mlađan Dinkić u ponedjeljak javno obznanio da Vlada neće povećavati plaće zaposlenima u javnom sektoru sve dok se država nalazi u dubokoj recesiji, jer bi takav potez, objasnio je, mogao uništiti državnu ekonomiju.

"Ako bismo sada povećali plaće, to ne bi bilo prvi put da Srbija, kada pregrmi najtežu krizu, kao što je bila ona prošlogodišnja, počne sama sebe ubijati, a to neću dozvoliti, kao ni Vlada" izjavio je Dinkić.

"Uostalom, zbog čega bi se povećanje plaća trebalo odnositi samo na zaposlene u Elektroprivredi, a da se istovremeno ne bi moglo dozvoliti i liječnicima, policajcima ili vojnicima" upitao je ministar Dinkić.

Dinkić: Dok ne izađemo iz recesije nema povećanja plaća

"Dok Srbija ne izađe iz recesije nema generalnog povećanja plaća. Kada prođe pola godine i kada budemo vidjeli kakav je bruto društveni proizvod, onda možemo razgovarati o povećanju plaća, ali ne samo sa EPS-om, već i sa prosvjetarima, liječnicima, policajcima i ostalima zaposlenima u javnom sektoru" poručio je ministar i dodao kako će vlada na posebnoj sjednici odlučiti postoji li mogućnost da se radnicima poduzeća koja su tijekom prošle godine ostvarila financijsku dobit uoči Uskrsa isplati određeni bonus na redovna mjesečna primanja.


No ti njegovi argumenti nisu zadovoljili zaposlenike Elektroprivrede. Potpredsjednik sindikata EPS-a Branko Tomić novinarima je potvrdio kako u financijskim planovima Elektroprivrede Srbije za 2010. godinu nije bilo riječi o mogućnosti da se određeni postotak dobiti podijeli radnicima, zbog čega je Vlada morala potpisati ugovor sa sindikatom o povećanju plaća.

Tomić: Nemamo namjeru čekati, novac hoćemo do 15. veljače

Tomić ministru Dinkiću odgovara kako radnici nemaju namjeru čekati do Uskrsa, već da mogu biti strpljivi samo do 15. veljače, do kada očekuju da im vlada isplati obećano povećanje primanja.

"Čekat ćemo do 15. veljače da počne realizacija isplate novca iz dobiti EPS-a, a u slučaju da ne počne, cijeli sindikat će biti na nogama i krenut ćemo u generalni štrajk" odlučan je potpredsjednik sindikata Tomić.

No vlada Srbije ne ratuje samo sa sindikatom Elektroprivrede, jer su istoga dana, kako navodi Press, mogućnost stupanja u štrajk najavila i dva sindikata "Telekoma Srbija", koji će u narednih nekoliko dana poslodavcu poslati svoje zahtjeve, za čiju realizaciju ostavljaju rok od 10 dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.