Putin iz Kremlja izbacio arhitekta svog čvrsto kontroliranog političkog sistema - Vladislava Surkova

ARHITEKT čvrsto kontroliranog političkog sistema Vladimira Putina, Vladislav Surkov, postao je posljednjom njegovom žrtvom kada je u utorak, u svjetlu najvećih prosvjednih događanja u Rusiji, izbačen iz Kremlja.

Prema pisanju agencije Reuters, Surkov je žrtvovan s ciljem amortizacije narodnog bijesa usmjerenog prema prvom čovjeku Rusije.

Naime, predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev imenovao je dosadašnjeg 47-godišnjeg zamjenika šefa administracije Kremlja Vladislava Surkova za vicepremijera Rusije zaduženog za pitanja modernizacije.

Kad su Surkova pitali zašto napušta Kremlj, Surkov je namjerno krivo citirao slogan iz Francuske revolucije, kazavši: "Stabilizacija jede svoju djecu". Agenciji Interfax je pak rekao kako, nakon 13 godina rada u hodnicima Kremlja, više neće sudjelovati u domaćoj politici.

Zašto? "Ja sam previše zloglasan za vrli novi svijet", kazao je.

Prema pisanju agencije, njegovo mjesto zauzet će Putinov šef osoblja i Surkov zakleti neprijatelj Vyacheslav Volodin, bogati bivši odvjetnik koji potječe iz Putinove vladajuće stranke Ujedinjena Rusija. 39-godišnji Anton Vaino, bivši diplomat, postaje Putinov šef osoblja.

"Ovo što se dogodilo je ništa više od prebacivanja ljudi iz jednog ureda u drugi", komentirao je Mikhail Prokhorov, treći najbogatiji čovjek u Rusiji koji je Surkovu smjenu tražio još u rujnu. "Malo toga će se ovim promijeniti", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.