Puljak: Kreditom Europske banke gradit ćemo škole, vrtiće, ambulante, solarne panele

Foto: Hina

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izjavio je da će od zajma koji će tražiti od Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 150 milijuna eura graditi škole, vrtiće i ostale vrijedne projekte, ustvrdivši da je to najpovoljnije što se može pronaći na tržištu.

Na konferenciji za novinare Puljak je rekao kako je riječ o kreditu s počekom od pet godina i rokom otplate od 20 godina​, ukupna vrijednost projekata bi iznosila 350 milijuna eura, a jedan dio projekata bi se financirao iz vlastitih izvora, a drugi iz EU fondova.

Riječ je o brojnim projektima među kojima su plaža Žnjan, vrtići, škole, školske dvorane, solarne elektrane na krovovima javnih zgrada, Tehnološki park Dračevac, garaže s pametnim sustavom, ambulante i brojni drugi, dodao je.

Splitski gradonačelnik najavio je kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da Grad Split nakon rebalansa proračuna donese odluku o zaduživanju kod Europske investicijske banke. To je banka EU i hrvatska banka kojoj nije cilj profit već razvoj javnih sadržaja i infrastrukture naročito vezanih za zelene i digitalne politike, a takve projekte je grad Split i predložio za financiranje, ustvrdio je.

"S tom bankom već šest mjeseci razgovaramo. Dogovorili smo okvirni kredit od 150 milijuna eura za financiranje gradova koji su podigli mnogi europski gradovi, a Split bi trebao biti prvi grad u Hrvatskoj koji će to napraviti. Nakon nas slijede i ostali gradovi koji su u razgovoru s EIB-om", kazao je Puljak.

Puljak uvjeren da će gradski vijećnici podržati podizanje kredita

Izvijestio je i da je gradska uprava sve materijale oko kredita uputila gradskim vijećnicima. Odradit će konzultacije i s političkim strankama kako bi im detaljno objasnili o čemu je riječ, kaže Puljak.

Kredit se može podići za projekte koji su sada u proračunu i za one koji su u projekcijama za iduće 2 godine, a iznos tih projekata je 71 milijun eura, tako da u ovoj fazi predlažemo podizanje zajma u tom iznosu, a ostatak možemo konzumirati u narednim godinama, kada projekti budu pripremljeni i uđu u proračun, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako se radi o najpovoljnijem financijskom aranžmanu koji je dostupan na tržištu, s počekom od 5 godina i rokom otplate od ukupno 25 godina.

Uvjeren je da će splitski gradski vijećnici, nakon što se usvoji rebalans proračuna, to podržati.

​Pročelnica Službe za razvoj grada​ Antonija Eremut Erceg​ je rekla kako je bila tehnički koordinator s EIB-om, a svi projekti morali su proći kroz provjeru prihvatljivosti. Kada je sve prošlo provjeru, došlo se do okvirnog iznosa zajma, kazala je.

"To je dobar projekt za grad. Cijeli postupak je napravljen u skladu sa zakonom i u dogovoru s Ministarstvom financija koje nam je davalo upute kako pripremiti odluku i cijeli postupak s obzirom na to da se tu radi o novom financijskom instrumentu u našoj zemlji", rekla je pročelnica po ovlaštenju Upravnog odjela za ekonomske poslove​ Olenka Dadić​.

Odgovarajući na prozivke gradskog HDZ-a, gradonačelnik Puljak je rekao da je zajam EIB-a najpovoljniji na tržištu, da je gradskim vijećnicima dovoljno sedam dana da prouče materijale o zajmu prije sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će odlučivati hoće li se grad zadužiti za 150 milijuna eura. Dodao je i da su kamate najpovoljnije na tržištu jer iznose 3.5 posto.

Ranije danas predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta izjavio je da je šokiran kreditom EIB, kojim gradska vlast na 25 godina zadužuje građane i njihovu djecu, te zatražio da se odluka o podizanju kredita odgodi. Riječ je o najvećem zaduženju u povijesti Splita, a kredit EIB-a je netransparentan i preskup, rekao je Šuta na konferenciji za novinare, dodavši da gradska vlast Ivice Puljka namjerava dignuti kredit od 150 milijuna eura, a otplata kamata iznosit će 80 milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.