Puhovski: Zbog glupih optužnica iz Srbije, bit će amnestirani ratni zločinci

NESHVATLJIVO je to što je netko u Srbiji, jednostavno, fotokopirao potpuno nepismene i glupe optužnice iz '90-ih i bez redigiranja ih poslao u Zagreb. Naravno da je to došlo kao "as na 11" domoljubnoj kampanji Zagreba. Međutim, velika je šteta što zbog toga neće odgovarati ratni zločinci, niti će nevini dobiti priliku da se operu", kazao je to za srpski Blic politički analitičar Žarko Puhovski povodom odluke Vlade RH da se donese zakon kojim se poništavaju pravni akti bivše JNA, SFRJ i Srbije.

Puhovski je ocijenio i kako nema prepreke da zakon uskoro bude usvojen i u Hrvatskom saboru gdje je, ističe, "uvijek postojao potpuno konsenzus oko toga da se treba suprotstaviti korupciji, ali ne i ratnim zločinima".

Puhovski smatra i kako se radi o "tipično postjugoslavenskoj situaciji". "Poslije neopisivo glupih i nepismeni optužnica, u kojim se kao ratni zločin, između ostalog navodi to što je netko iz poluatomatskog oružja nekoliko puta pucao u zrak i sličnog, bilo je očekivano da će to iskoristiti Hrvatska da optuži Srbiju za miješanje u hrvatsko pravosuđe", kazao je.

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da kada bi Hrvatski sabor usvojio prijedlog Vlade o ništavnosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije, da bi suradnja hrvatskog i srpskog tužiteljstva bila vraćena na početak.

"Tada bi regionalna suradnja jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak. Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, i to je veoma loša poruka. Ratni zločinci opet bi mogli trljati ruke, bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država", kazao je Vukčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.