Puč u Venezueli: Tko je Leopoldo Lopez i zašto je tako važan?

Foto: Epa

SAMOPROGLAŠENI predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je danas na vojni ustanak protiv Madura.

Na videosnimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima, ali i da se pored njega nalazi Leopoldo Lopez, aktivist i oštri kritičar Madura za kojeg se mislilo da se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru.  

Pušten na slobodu

AP javlja kako je Lopez vjerojatno u međuvremenu pušten na slobodu te se iz toga razloga nalazi pored Guaida na videosnimci, u kojoj oporbeni čelnik Venezuele poziva na vojni puč.

"Ovo je trenutak svih građana Venezuele, onih u uniformama i onih koji ne nose uniforme. Svi moramo izaći na ulice, u miru", kazao je Lopez u obraćanju javnosti.

"Posljednja faza prema kraju uzurpacije je započela, Operacija Sloboda. Oslobodili su me vojnici slijedeći Ustav i predsjednika Guaidoa. Nalazim se u bazi La Carlotas. Svi se mobiliziramo. Vrijeme je da osvojimo svoju slobodu. Snaga i vjera", napisao je Lopez na Twitteru maloprije.

Tko je Lopez i zašto je važan?

Leopoldo Lopez u kućnom je pritvoru od 2017. godine, ali je prije toga odigrao ključnu ulogu u iznenadnom usponu Juana Guaidoa. Naime, upravo je Lopez bio taj koji je osigurao Guaidou predsjedništvo nad Narodnom skupštinom kada je Maduro započeo svoj drugi mandat početkom siječnja.

Lopez tvrdi da je daleki rođak Simona Bolivara, generala koji je oslobodio Venezuelu od španjolske vlasti u 19. stoljeću. Poput mnogih članova venezuelske elite, školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama; prvo u internatu u New Jerseyju, a kasnije na Harvardu, piše The Guardian.

Kada se nakon školovanja vratio u Venezuelu, ubrzo je 1992. osnovao s drugim istaknutim političarima, Borgesom i Caprilesom, stranku – Prvo pravda. Kasnije je prekinuo s njima suradnju i osnovao drugu stranku – Volja naroda (Voluntad Popular).

Umiješan u državni udar

Godine 2000. López je izabran za gradonačelnika dobrostojeće četvrti Chacao u Caracasu. Bio je na toj funkciji do 2008. kada mu je Chavez zabranio ponovno kandidiranje.

Leopoldo Lopez već je 2002. godine bio optužen za umiješanost u kratkotrajni udar koji je Chaveza te godine privremeno maknuo s vlasti.

U zatvoru jer je prosvjedovao protiv Madura

Lopez je uhićen u veljači 2014. nakon što je prosvjedovao protiv Chavezova izabranog nasljednika Nicolasa Madura. Vlasti su ga poslale u zatvor Remo Verde kraj Caracasa, gdje je navodno proveo osam mjeseci u samici.

No, taj se oštar potez vratio Maduru jer je Lopez nakon takve stroge kazne postao ikona revolta i lice koje je krasilo plakate i majice na budućim protuvladinim prosvjedima.

Guaido, član stranke često je surađivao s Lopezom koji mu je godinama bio politički mentor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.