Psihijatar: Lutka djeteta koje treba biti udomljeno gori. Grozno, to nije humor

Screenshot: HRT

PSIHOLOGINJA i pedagoginja Dubravka Miljković sa Sveučilišta u Zagrebu rekla je da je spaljivanje lutke istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom tužan događaj.

"Stvarno treba povući crtu između onoga što jest satira i onoga što je govor mržnje", rekla je Miljković sinoć u HRT-ovoj emisiji Tema dana komentirajući događaj koji je osudio državni vrh i zbog kojeg je najavljena kaznena prijava protiv organizatora. Pohvalila je reakciju političara koji su osudili događaj.

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče rekao je da se u ovom slučaju debelo prešla granica između satire i govora mržnje, a prvenstveno zbog djeteta.

"Ono što je valjda jasno jest da nekakvo dijete, simbol djeteta, koje bi trebalo biti udomljeno, gori. Oko toga u Hrvatskoj valjda nitko ne bi trebao imati dilema da je to nešto što se ne treba ponoviti, da je to nešto strašno", rekao je Bagarić.

"To je nešto što je grozno i za što nema nikakvog opravdanja. To nije humor, to nije karneval", dodao je.

Naglasio je da je i simbolička agresija prema djeci nedozvoljena te da je bilo kakvo prikazivanje agresije prema djeci "katastrofa".

Bagarić je rekao da imamo poruke tolerancije, razumijevanja i mržnje i da ćemo to uvijek imati, ali da je važno da se odredimo u kojem smjeru idemo.

"Sankcija treba biti oštra da bi bila efikasna"

Miljković je rekla da trebaju uslijediti konkretne akcije.

"Da bi bilo kakva sankcija bila efikasna, treba biti oštra. Inače tu nema efekata, za dva dana će se pojaviti nešto slično", rekla je Miljković.

Bagarić je rekao da bi, da je na mjestu organizatora, već poslao poruku žaljenja što je bio uključen simbol djece.

"To bi bio jedan pokazatelj društvu kako trebamo raditi", poručio je.

Miljković je rekla da nije upitno da istospolni parovi mogu biti dobri roditelji i da je bolje da je dijete zbrinuto na bilo koji način u obitelji nego da je u domu.

Bagarić smatra da o tome sljedećih mjeseci treba puno razgovarati i onda donijeti odluku hoće li to ili neće biti moguće u našoj zemlji.

"Nadam se da će biti moguće. Nema nikakvih dokaza da je homoseksualnost izbor. To je biološki zadano i ne možemo ljude tjerati da budu drukčiji", rekla je Miljković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.