Prvi takav slučaj: Na Fejsu pozivao rulju da napadne hotel s azilantima, ide u zatvor

Foto: West Yorkshire Police

Britanske vlasti su zatvorile muškarca koji je na Facebooku pozivao ljude da napadnu hotel u Leedsu u kojem su smješteni tražitelji azila. Izgleda da je ovo prvi slučaj u kojem je netko završio u zatvoru zbog objave na društvenim mrežama povezane s nemirima koji su izbili nakon ubojstva triju djevojčica u Southportu. 

Jordan Parlor je osuđen na 20 mjeseci zatvora nakon što je priznao krivnju za objavljivanje sadržaja povezanih s govorom mržnje. Ovaj 28-godišnjak je početkom kolovoza na Facebooku napisao: "Trebalo bi razbiti sve u hotelu Britannia." U drugoj je objavi napisao, misleći na azilante: "Žive na račun poreza koje uplaćuju vrijedni i radišni ljudi. Dođu ovamo bez radne vize, ništa ne rade. Sjede i spavaju."

"Ovo je kao sovjetska Rusija" 

Parlor je uhićen nakon što je na Facebooku pisao objave u kojima je zagovarao nasilje prema azilantima u hotelu Britannia. U njemu je u to vrijeme boravilo 210 štićenika, a upravitelj je zaključao objekt nakon što su ljudi kamenjem razbili prozore, piše Sky News. 

Parlor je u vrijeme nereda imao problema s petom te je pisao objave kod kuće, dakle nije sudjelovao u nasilju. "Na društvenim mrežama ste poticali druge na napade na hotel. Prva objava je dobila šest lajkova, no vidjelo ju je vaših 1500 prijatelja na Facebooku i mogla se dalje dijeliti", kazao je sudac Guy Kearl.  

Poznati Amerikanci, poput Elona Muska i desničarskog podcastera Joea Rogana, kritizirali su britansku policiju jer cilja prosvjednike na društvenim mrežama. Rogan je kazao da ga ova represija podsjeća na sovjetsku Rusiju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.