Desničar Hofer izgubio na izborima u Austriji, odmah priznao poraz

Foto: Getty Images

KANDIDAT Zelenih Alexander Van der Bellen u prednosti je pred desničarom Norbertom Hofferom u utrci za predsjednika Austrije, javljaju austrijski mediji.

Prema prvim službenim rezultatima, Van der Bellen vodi s 53,6 posto, dok Hofer ima 46,4 posto. Mediji ocjenjuju da se radi o "nedostižnoj prednosti".

Desničar Hofer na Facebooku je odmah priznao poraz. Napisao je da je neizmjerno tužan i čestitao Alexandru Van der Bellenu na pobjedi.

Novi austrijski predsjednik tako će biti 72-godišnji Alexander Van Den Bellen, nezavisni kandidat kojeg su podržali Zeleni. Sin je aristokratske obitelji estonskih i ruskih korijena. Kao dijete izbjeglica zauzima se za multikulturalnu, tolerantnu Europu.

Analitičari kažu da čak i ako desničar Hofer izgubi, a ljevičar Van der Bellen pobijedi, populizam će doživjeti tek privremeni udarac, a ne poraz. Naime, Hoferova Slobodarska stranka (FPOe) vjerojatno će pobijediti na idućim parlamentarnim izborima, a njezina protuimigrantska stajališta preuzele su i 'mainstream' stranke. Nepoznanica je kolika će biti stopa sudjelovanja (76 posto 22. svibnja) nakon produljene kampanje tijekom koje su kandidati bili gotovo 11 mjeseci izloženi kao medijske lutke.

Van der Bellen kaže da je pobjedila "proeuropska Austrija"


Ljevičarski kandidat Alexander Van der Bellen proslavio je u nedjelju pobjedu nad euroskeptičnim protukandidatom krajnje desnice kao pobjedu "proeuropske Austrije", pet mjeseci nakon Brexita.

"Od početka sam se borio i govorio da su Austrijanci za Europu", rekao je Van der Bellen na javnoj televiziji, ističući posebno vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti.

Ocijenio je da je njegov proeuropski stav bio ključan za pobjedu nad euroskeptičnim rivalom Norbertom Hoferom.

Ekonomist i političar Zelenih priznao je da nije bio uvjeren u uspjeh.

"Nadao sam se da će dobro proći, ali iznenađen sam kako je bilo uvjerljivo", istaknuo je.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.