PRVI PUT IKAD Spremaju se dva protuprosvjeda na Bleiburgu, policija šalje specijalce i helikopter

Foto: Index/FaH/123rf

AUSTRIJSKI mediji javljaju da su ove godine prijavljena i dva protuprosvjeda tijekom “hrvatske komemoracije na Bleiburgu”, što se dogodilo prvi put u višedesetljetnoj povijesti održavanja ovog kontroverznog skupa. Lokalne vlasti još nisu donijele odluku hoće li dati odobrenje za protuprosvjede, no njihova najava dodatno pokazuje koliko se situacija zažarila oko ustaškog derneka na Bleiburgu.

Austrijska policija pak najavljuje da će “masovno povećati svoje snage” na onome što europski mediji nazivaju “najvećim neonacističkim skupom u Europi”, te da je i u kontaktu s hrvatskim MUP-om oko toga hoće li im kao ispomoć doći i policajci iz RH.
 

 
Najavljen nikad veći broj austrijskih policajaca na Bleiburgu
 
ORF javlja da se “već danima čuju razni prosvjedi protiv skAupa koji mnogi smatraju fašističkom manifestacijom”, dok austrijska policija ističe da je “u stanju spremnosti”. Glasnogovornik koruške policije Rainer Dionisio nije htio “iz taktičkih razloga” precizirati koliki će broj austrijskih policajaca biti prisutan 12. svibnja na Bleiburgu, ali je bio jasan oko toga da će ih biti mnogo više nego prethodnih godina. 
 
Prvi put će na skupu biti prisutni i službenici Savezne agencije za strance i azil (BFA), koji imaju ovlasti na licu mjesta izreći zabranu boravka u Austriji onima koji prekrše austrijske zakone. Policija će na Bleiburg dovesti i specijalce i policijski helikopter, a bit će tu i predstavnici državnog tužiteljstva. Video snimanje će se i ove godine ponoviti.


 
Počelo suđenje tipu koji je lani slavio Hitlera na Bleiburgu

 
Zanimljivo je da je baš danas na sudu u Klagenfurtu započeo proces protiv hrvatskog državljanina kojega je austrijska policija prošle godine uhitila zbog ispada na Bleiburgu, konkretno kršenja njihovog Zakona o zabrani nacističkih simbola.

Dotični je u kamere ORF-a između ostaloga izjavio da je “Hitler bio dobar čovjek koji je samo htio uvesti red”, te je navodno hitlerovski pozdravljao. Sud je odlučio odgoditi nastavak procesa dok se ne utvrdi je li optuženi hrvatski državljanin koristio nacistički ili pak ustaški pozdrav, koji u Austriji ipak nije još izrijekom zakonski zabranjen.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.