Prvi je postao britanski premijer, drugi neće biti predsjednik SAD-a. Razlog je isti

Foto: EPA

U Ujedinjenom Kraljevstvu počeli su zijevati. Keiru Starmeru, s njegovom geliranom kosom i sklonošću tamnoplavim košuljama koje nosi ispod elegantnog sakoa, poput učitelja koji će izaći na plesni podij u školskoj diskoteci, možda neće biti drago da ga smatraju dosadnim.

Međutim, u usporedbi s nesputanim silama kaosa koje su karakterizirale britansku politiku posljednjih godina, dosadna običnost novog premijera nedvojbeno je njegov najveći izborni adut.

Uvjerljiva pobjeda Starmerove Laburističke stranke lijevog centra nad konzervativnim torijevcima na parlamentarnim izborima u četvrtak pokazuje da u politici dosadno nije uvijek loše, piše Politico.

Poput američkog predsjednika Joea Bidena 2020. godine, Starmer je iskoristio zahtjev birača koji su očajnički željeli prekinuti ludilo.

"Dosadan premijer je upravo ono što nam sad treba"

"Mnogi kažu da je Starmer dosadan, ali možda je dosadan premijer upravo ono što nam sad treba", rekao je Luke Tryl, izvršni direktor političke konzultantske tvrtke More in Common, i dodao: "Svakako postoji i iscrpljenost torijevskim kaosom, ali i opći osjećaj da politika nema kraja."

Pitanje je hoće li Starmer moći nastaviti raditi dosadan posao ili će mu se, kao Bidenu prije njega, sve to vratiti.

Novi britanski premijer zasad je sretan što je izborio povijesnu pobjedu. Analitičari, ali i Starmerovi poraženi konzervativni suparnici, slažu se da su mnogi glasači samo željeli promijeniti ploču i ekonomski lošu 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Brexit je jako podijelio zemlju 

Brexit je podijelio zemlju i donio godine gorčine uništivši karijere dvoje torijevskih premijera: Davida Camerona i Therese May. Pandemija covida-19 odnijela je trećeg premijera nakon što je Boris Johnson uhvaćen u nizu skandala, uključujući i onaj kad ga je policija kaznila jer je tulumario u Downing Streetu kršeći vlastitu izolaciju.

Zatim je nakon samo 45 katastrofalnih dana Johnsonova nasljednica Liz Truss postala četvrta torijevska premijerka kojoj su pokazana izlazna vrata. Nakon što je srušila financijska tržišta i povećala troškove zaduživanja, uništila je ne samo svoju karijeru nego i ionako narušenu reputaciju sposobnosti svoje stranke. Čak ni umirujući menadžerski stil Rishija Sunaka dok je raščišćavao nered nakon Truss nije mogao popraviti torijevski brend.

A onda se pojavio Starmer.

Starmer je utjelovljenje politike dosade

Kao usporeni politički govornik koji voli banalne užitke nogometa i dobar curry (i ne voli raditi petkom do kasno), podcijenjeni vođa laburista utjelovljuje politiku dosade. Tijekom svoje nimalo rizične izborne kampanje odlučio je obećati vrlo malo i ponuditi tihi slogan od samo jedne riječi - "Promjena".

Međutim, čini se da je britanskim glasačima umornima od nereda dosada postala privlačna. Suprotstavivši se Sunaku - koji također nije najuzbudljiviji političar - Starmer je postigao najveću pobjedu svoje stranke otkako je bivši premijer Tony Blair 1997. porazio torijevce.

 

Kao što Starmerov biograf Tom Baldwin primjećuje, laburističkom vođi nije bila potrebna knjiga od 100.000 riječi da bi se prodao naciji nakon godina torijevskog rasula. Bile su mu dovoljne samo četiri riječi: "Ja nisam poput njih."

Starmer podsjeća na Bidena

Starmerova privlačnost podsjeća na još jednog uglavnom neinspirativnog govornika s lijevog centra. Nakon četiri godine Donalda Trumpa u Bijeloj kući - koji je svoj mandat proveo rušeći uspostavljene norme, provocirajući saveznike, odbacujući međunarodne sporazume i izazivajući opozive - većina se američke nacije okupila iza skrivene teme Bidenove kampanje 2020. godine: Neka Bijela kuća opet bude dosadna.

Dok je bio na dužnosti, Biden je uglavnom nastavio svoju retoriku pokušavajući smiriti podijeljeno stranačko raspoloženje u Washingtonu. No kako su otkrili predsjednikovi suradnici, jedno je tako voditi kampanju, a drugo pokušavati vladati na taj način.

Predsjednik i njegovi suradnici bili su zadovoljni uspoređujući uspješne rezultate Bidenova rada s Trumpovim neuspjelim naporima. "Obećavao je 'Tjedan infrastrukture' svaki tjedan u četiri godine i nikad nije izgradio ništa", rekao je Biden ovog proljeća u govoru sindikalistima dok se hvalio pokretanjem 50.000 projekata nakon jednog od zakona o domaćoj potrošnji koje je potpisao.

"Amerikanci su velikom većinom odabrali kompetentno vodstvo predsjednika Bidena umjesto Trumpovog kaosa i slabosti", rekao je glasnogovornik kampanje Charles Lutvak prije nego što je katastrofalni nastup predsjednika SAD-a u debati pokrenuo još jednu rundu zabrinutosti oko Bidenove dobi, što je dovelo do poziva da odstupi kako bi otvorio prostor za drugog kandidata.

Biden postao zanimljiv iz pogrešnih razloga

Čak i prije nego što je Biden postao zanimljiv iz pogrešnih razloga, njegov rejting u anketama već je padao i prognozirao mu se poraz u studenom protiv političara čija je sposobnost da dominira vijestima - dobrim ili lošim - bez premca u modernoj američkoj povijesti.

Čak i tamo gdje su njegovi glavni infrastrukturni projekti bili uspješni, mnogi glasači koji su vidjeli njihove prednosti nisu znali da je on odgovoran za njih, pokazala je anketa Politica.

"Željeli smo pustiti umorne Amerikance da manje razmišljaju o Bijeloj kući", rekao je jedan bivši visoki dužnosnik Bidenove kampanje i dodao: "Ali možemo se zapitati jesmo li obavili predobar posao."

Frustracija u Bijeloj kući

Nedavno su Bijela kuća i savjetnici za kampanju postali frustrirani time koliko je teško prenijeti poruku da je Biden kompetentna odrasla osoba u prostoriji i probiti se kroz zasićeno i zavađeno medijsko okruženje.

Dio problema bio je i sam glasnik: baš poput Starmera, Biden nije najdinamičniji komunikator. Njegova dob i niz kriza - uključujući rat u Gazi i inflaciju - poremetili su njegovu sposobnost da javnosti proda svoja postignuća.

Bidenovi suradnici također su se susreli s kratkoročnom pozornošću javnosti - i političkih medija - koji su prečesto, smatraju dužnosnici, oduševljeni bilo kojom novom kontroverzom koju Trump pokrene.

"Ključno je za Bidena podsjetiti umjerenjake i vlastitu bazu kolika je on suprotnost stabilnom Trumpu", rekao je Julian Zelizer, povjesničar sa Sveučilišta Princeton, pa dodao: "Negativna strana je što biti stabilan i politički normalan nije uzbudljivo."

Okrutna ironija

Okrutna ironija za Bidenove pomoćnike je što predsjednik trenutno monopolizira medije i pozornost javnosti, ali ne zbog onog čemu su se nadali.

U Velikoj Britaniji Starmer ima više vremena, ali možda ne previše. Sljedeći izbori gotovo sigurno će biti održani tek za četiri ili pet godina, a on će se suočiti s istim opasnostima nestrpljivih medija i javnosti s kratkoročnom pažnjom.

"One se ne smatra dosadnim, nego ozbiljnim"

"Ne sviđa mu se etiketa dosadnog. Nitko ne želi da ga se naziva dosadnim. Sam sebe smatra ozbiljnim. A to znači priznati da su problemi s kojima se ova zemlja suočava komplicirani, da su rješenja komplicirana i da ponuditi slogan od tri riječi i reći da će riješiti svačije probleme odjednom nije njegova vrsta politike", rekao je Baldwin.

Ali efektni slogani efektni su s razlogom. Ako ništa drugo, vjerojatno će glasnije odjeknuti u pozadini tihe vlade koja ne uzbuđuje i ne raspaljuje strasti birača.

Prema jednom visokom vladinom dužnosniku, Starmer i njegovi suradnici namjeravaju "dugoročno razmišljati" i svoju misiju vide kao projekt ponovne izgradnje Britanije u sljedećih 10 godina. To će od njega zahtijevati da pobijedi i na sljedećim izborima.

Pitanje je hoće li imati dovoljno vremena

"Keir je vrlo privržen prema vladi koja provodi misije. On govori o desetljeću obnove", rekao je spomenuti dužnosnik. Državna služba pozdravit će takav pristup, objasnio je dužnosnik: "Ako stvarno želite popraviti NHS ili gospodarstvo, trebat će jako puno vremena."

Otvoreno je pitanje hoće li ga imati. Baš kao što se Trump vratio kako bi preokrenuo Bidenove planove za drugi mandat, tako britanska populistička desnica - koja je 2016. izglasala Brexit - možda neće dugo spavati.

Starmer nije bio jedini pobjednik ovotjednih izbora. Birači su također podržali Nigela Faragea, jednog od najutjecajnijih zagovornika Brexita, a sada borca protiv imigracije, koji je postigao najbolji rezultat u povijesti i sada ima platformu na kojoj se može graditi.

Nakon što je prvi put osvojio mjesto u britanskom parlamentu, Farage je obećao da će "tijekom sljedećih nekoliko godina izgraditi masovni nacionalni pokret" kako bi se suprotstavio laburistima na sljedećim izborima, koji se očekuju 2029. godine.

Farage kaže da se "događa nešto vrlo fundamentalno"

"Nešto vrlo fundamentalno se događa. Ovo je samo prvi korak nečega što će vas sve zaprepastiti", izjavio je Farage. Neki poraženi konzervativci bit će u iskušenju da ujedine desnicu i povežu se s Farageom, koji mobilizira rulju i pije pivo. Čak se pričalo o spajanju starih torijevaca i Farageove stranke Reform UK.

"Koliko god postoji ta želja za mirnom i tišom vrstom politike, postoji i duboko nezadovoljstvo statusom quo", rekao je Tryl iz More in Commona pa dodao: "Ako se stvari ne počnu poboljšavati u ovoj zemlji, birači će steći osjećaj da je Starmer samo još jedan dosadni političar naspram nekoga poput Nigela Faragea - tko je uzbudljiviji, tko bi zapravo obavio posao i donio stvarnu promjenu."

Kada desnica ponovno pronađe svoj glas, što sigurno hoće, pitanje za Starmera i njegove pristaše bit će hoće li šutjeti ili uzvratiti vikanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.