Prva žena na toj poziciji: Odbor podržao buduću slovensku ministricu financija

Foto: FAH

MATEJA VRANIČAR ERMAN dobila je u srijedu potporu parlamentarnog odbora za financije i monetarnu politiku te ako je idući tjedan potvrdi parlament, što je vjerojatno jer premijer Miro Cerar ima uvjerljivu većinu, postat će ministrica financija, prva žena na toj dužnosti u Sloveniji.

Buduća ministrica kazala je zastupnicima da će nastaviti financijsku politiku koju je vodio prijašnji ministar Dušan Mramor koji je neočekivano podnio ostavku prije dva mjeseca, a zagovarao je štednju, smanjivanje proračunskog deficita i javnog duga, te održive financije.
Odboru je rekla da će nastaviti posao koji je počeo Mramor i u vođenju državnih financija ravnati se racionalno, tražeći ravnotežu između društvene solidarnosti i načela financijske održivosti.
Vraničar Erman bila je u vladi državna tajnica za financije, a odmah nakon ostavke prijašnjeg ministra preuzela je njegove poslove kao vršiteljica dužnosti ministrice.

Odgovarajući na pitanja zastupnika oporbe, zanijekala je da postoje planovi o povećanju minimalne plaće, te je sugerirala da ne podržava veće povećanje mirovina, što je zahtjev predsjednika jedne od koalicijskih stranaka, šefa Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.