Prva smrt od svinjske gripe u Hrvatskoj: "Epidemija će trajati duže od godinu dana!"

U SPLITU prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj. Nešto iza podneva na Jedinici intenzivnog liječenja umro je Luka Matovac, 61-godišnji optičar iz Splita, zaražen virusom H1N1. U splitski KBC primljen je prije deset dana s visokom temperaturom, otežanim disanjem i obostranom upalom pluća. Zbog vrlo teškog stanja prebačen je s Odjela za infektivne bolesti na JIL i priključen na respirator.

Nema sumnje: Za smrt je kriva svinjska gripa

Zaraženi je umro od višeorganskog zatajenja, a vijest o njegovoj smrti potvrdio nam je i ravnatelj KBC-a Dujomir Marasović. Anesteziolog Nenad Karanović ne želi brzati sa zaključcima. Kaže da će tek obdukcija donijeti istinu o smrti pacijenta. Moguće je, drži, da je preminuli imao težih zdravstvenih problema otprije, koje je svinjska gripa pogoršala. Matovcu su otkazali bubrezi, bio je pod cjelodnevnom dijalizom i cirkularnom potporom.

"Nema nikakve sumnje u uzrok, do smrti je dovela isključivo svinjska gripa" ne dvoji dr. Nikola Bradarić, šef Odjela za infektivne bolesti. "Smrti je bilo u svim zemljama koje su se suočile sa svinjskom gripom, bit će tako i u Hrvatskoj" ocijenio je Bradarić. 

Panike zasad još nema

Crne prognoze stručnjaka nisu danas obeshrabrile Splićane da u velikom broju izađu na rivu i uživaju u suncu. "Nema straha, gripa dođe i prođe svake godine, mi se ne bojimo" kažu.

Kod mnogih je, međutim, zavladala prilična doza paranoje. Refleksno navlače majicu na usta kad spaze i najmanji simptom prehlade te bježe od "kliconoša". Svinjsku gripu vide i kod onih sa najobičnijom prehladom.

Ambulante diljem Dalmacije ovih su dana pune, liječnici savjetuju da se bez dobrog razloga ne dolazi. Premda je splitska županija najpogođenija, panike zasad još nema, no vijest o prvom smrtnom slučaju možda promijeni i odnos Dalmatinaca prema svinjskoj gripi.

Svinjska gripa na svakom koraku, od vrtića i škola do zatvora!

A stanje nije blistavo! U Splitsko-dalmatinskoj županiji jučer je proglašena epidemija svinjske gripe nakon mnogobrojnih slučajeva zaraze. Do jučer je u županiji zabilježeno 254 oboljelih s virusom H1N1, 11 ih je hospitalizirano. Danas je zabilježen i jedan novi slučaj u Splitu. Oboljelo je dijete, no stanje nije ozbiljno, pa nije ni zadržano na liječenju.

Premda je stanje 35-godišnjeg pritvorenika iz zatvora na Bilicama hospitaliziranom prije par dana teško, zasad nema potvrde da se radi o svinjskoj gripi. Početkom tjedna zatvorena je splitska privatna gimnazija Kraljica Jelena, a i nekoliko i zagrebačkih škola bilježi slučajeve svinjske gripe.

Kad kronični bolesnici obole, Tamiflu moraju dobiti u roku od 48 sati!

Nema progresije broja oboljelih, kaže Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo u Splitu. "Sigurno je da će se iz dana u dan javljati oboljeli. Kronični bolesnici u posebnoj su opasnosti. Ukoliko obole od svinjske gripe antivirusni lijek Tamiflu moraju dobiti u roku od 48 sati" kaže dr. Klišmanić.

Mjesta za paniku, uvjerena je, nema. Najbolje se, kaže, cijepiti i primijeniti osobne mjere zaštite istaknute na web stranici Zavoda.

Epidemija svinjske gripe trajat će godinu dana, možda i dulje

Prognoze koliko će nas dugo mučiti svinjska gripa nisu blistave. "Epidemija svinjske gripe mogla bi trajati godinu dana, pa i dulje" kaže dr. Klišmanić.

Nedugo nakon što je američki predsjednik Barack Obama zbog rapidnog širenja svinjske gripe objavio izvanredno stanje, virus H1N1 počeo sve sve brže širiti i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj su u posljednjih nekoliko dana zabilježena 34 slučaja novooboljelih od svinjske gripe. Ukupan broj prijavljenih bolesnika je 268 od pojave virusa, a još 746 pacijenata s kliničkim znakovima gripe nemaju laboratorijsku potvrdu kako se radi baš o svinjskoj gripi.

Iako je u Hrvatskoj od prve pojave svinjske gripe virusom zaraženo više od 1100 ljudi, ministar zdravstva Darko Milinović poručuje da nema razloga za paniku i da je zdravstveni sustav spreman za borbu protiv virusa H1N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.