Prva Europljanka koja je zapovijedala ISS-om i izvela svemirsku šetnju: Hvala vam

Screenshot: ESA

ASTRONAUTKINJA Europske svemirske agencije (ESA) Samantha Cristoforetti prva je Europljanka koja je zapovijedala Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) i prva koja je 21. srpnja ove godine izvela šetnju u svemiru, zajedno s ruskim kozmonautom Olegom Artemjevom.

Talijanka i Rus tom su prilikom proveli 7 sati i 5 minuta konfigurirajući novu robotsku ruku za ruski dio svemirske postaje i postavljajući nekoliko manjih satelita. 

"Želim se zahvaliti na ovoj nevjerojatnoj prilici"

Cristoforetti je održala svoju prvu konferenciju za novinare nakon gotovo šest mjeseci života i rada na ISS-u. Tijekom misije Minerva postala je prva Europljanka koja je zapovijedala Međunarodnom svemirskom postajom. Misija je završila 14. listopada kada su se Cristoforetti i njezini kolege vratili na Zemlju, piše ESA.

"Želim se zahvaliti na ovoj nevjerojatnoj prilici. Kada odete u svemir, to vam se čini kao nešto što se događa samo jednom u životu, kao prilika veća od samog života. A ja sam tamo bila dva puta", kazala je Cristoforetti.

"Tijekom ove misije sam imala priliku ići u svemirsku šetnju, što nisam imala prošloga puta. Jako sam se veselila tome i neizmjerno sam zahvalna što mi je pružena prilika za to iskustvo. Zahvalna sam i na prilici da zapovijedam ISS-om jer mi je omogućeno da preuzmem više odgovornosti", dodala je.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.