Prosvjedi u Crnoj Gori, uhićen vladika. Gađali policiju kamenjem, vikali "ustaše"

Screenshot: Facebook

CRNOGORSKO tužiteljstvo odredilo je 72-satni pritvor episkopu Srpske pravoslavne crkve Joanikiju i još sedam svećenika zbog molitvene šetnje koja je okupila nekoliko tisuća vjernika usprkos zabrani okupljanja, a službeni Beograd zatražio je njihovo oslobađanje.

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je da su vlasti Crne Gore uhićenjem vladike Joanikija i svećenika Srpske pravoslavne crkve do kraja ogolile svoje "antisrpsko, autoritarno i komunističko lice".

On je zatražio od Crne Gore da hitno pusti iz pritvora vladiku i druge svećenike, prenio je iz Beograda Tanjug.

Odbijena žalba, izbili nasilni sukobi

Nakon odbijanja žalbe da vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osmorica svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) budu pušteni iz pritvora, velik broj građana Crne Gore izašao je na ulice u znak prosvjeda.

Građani su se ranije večeras okupili ispred Centra sigurnosti Nikšić nakon što je Vesko Pejak pozvan na informativni razgovor, pišu Vijesti. Policija je večeras bacila suzavac tijekom prosvjedne šetnje u Nikšiću.

Koordinator stranke Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar sigurnosti Nikšić zbog statusa na Facebooku u kojem je kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić kako bi iskazao revolt zbog hapšenja svećenika. Građani gađaju policiju kamenjem i skandiraju. Policija je razbila građane na grupe.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo još desetak uglavnom mladih osoba. Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana. Okupljeni su skandirali "ne damo svetinje", "pustite vladiku", "ustaše, ustaše" i pjevali "ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora".

Građani su se okupili u centru Berana, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije. Tamo su uzvikivali "ne damo vladiku". Pred zgradom Centra sigurnosti nalaze se pojačane policijske snage.

Večeras je nakon 20 sati u Budvi organizirana mirna prosvjedna šetnja zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i svećenika SPC-a. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli u šetnju ka zgradi općine. Građani uzvikuju "ne damo svetinje" i "ne damo vladiku". Na skupu su prisutni i inspektori u civilu.

Suzavac u Pljevljima, ozlijeđeno nekoliko policajaca

Građani su se okupili i na glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima i skandirali "ne damo svetinje".

Policija je na okupljene građane, među kojima se nalazio i velik broj djece, ispalila suzavac, a jedan dio građana odgovorio je kamenjem. Nekoliko policajaca je ozlijeđeno.

Policija: Građani napali naše službenike, bacali kamenje, flaše i pirotehnička sredstva

Iz Uprave policije je priopćeno da je večeras u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije.

Priopćeno je da su dva službenika Centra sigurnosti Pljevlja su ozlijeđena.

"U Ulici kralja Petra došlo je do okupljanja većeg broja građana suprotno naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja. Nakon više upozorenja i naređenja službenika policije okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela bacati kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva. Policija je upotrijebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani se razilaze. Veliki broj okupljenih je bio maskiran i mlađe životne dobi. U tijeku je privođenje osoba lica odgovornih za incidente ali i daljnjee policijske mjere i radnje na identificiranju i procesuiranju svih osoba", priopćeno je iz policije.

Vučić i patrijarh Irinej su zabrinuti

Crnogorski mediji prenijeli su priopćenje iz Beograda u kojem je navedeno da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izrazili u telefonskom razgovoru zabrinutost povodom uhićenja svećenika.

U zajedničkoj izjavi Patrijarh SPC Irinej naveo je "da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", te da je uhićenje svećenika "dokaz da crnogorska država provodi progon Srpske pravoslavne crkve".

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su izražavali neslaganje sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom.

SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700. Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.