Promet se ne smije blokirati. Osim kad to rade šatoraši s plinskim bocama

Foto: RTL/Pixsell/Kristina Stedul Fabac

HRVATSKA policija danas je prilično revno prionula kažnjavanju ogorčenih vozača koji su blokirali promet zbog previsokih cijena goriva.

>> Zašto je interventna policija snimala prosvjednike? Svi koji su blokirali promet bit će kažnjeni

>> VIDEO Prosvjed zbog cijena goriva izazvao kaos u više gradova, policija snimala prosvjednike

Podsjetimo, promet je danas u organizaciji Inicijative Ugasi motor, koja traži intervenciju vlade kako bi se snizile cijene goriva, blokiran diljem Hrvatske. Najuspješniji je bio u Zagrebu gdje je promet zaustavljen na desetak lokacija.


Na terenu je bila i policija i to ne samo prometna nego i interventna, koja se obično angažira u puno dramatičnijim situacijama, a naročito ako se uzme u obzir da nije bilo nikakve naznake da će netko od prosvjednika postati nasilan.

Policajci su tako ispisivali kazne vozačima koji su blokirali promet, a njihove kolege su revno snimale prosvjednike kojima će kazne poslati naknadno. Kazne za blokadu prometa nisu male. Naime, kazna za zaustavljanje na prometnici iznosi 300 kuna, a ako se zaustavi i drugi trak i ne osigura prolaz drugima, kazne idu od 1500 do 5000 kuna.



Borba za niže cijene goriva tako bi mogla skupo koštati one koji su danas skupili malo građanske hrabrosti i na sat vremena blokirali promet kako bi upozorili na činjenicu da bi vlada jednim potezom mogla lako sniziti cijene preskupog goriva - dovoljno bi bilo sniziti trošarine. Naime, država preko trošarina i ostalih nameta uzima lavovski dio od cijene litre benzina.


Šatoraši s plinskim bocama satima blokirali Savsku i - nikom ništa

U tom se kontekstu treba prisjetiti notornih šatoraša i njihove blokade prometa na zagrebačkoj Savskoj ulici, prilikom koje su na tu vrlo prometnu ulicu iznijeli i - plinske boce. Savska je tako prije tri godine bila blokirana nekoliko sati, ali policija tada nije revno kažnjavala osobe koje su blokirale promet u širem centru Zagreba.

Podsjetimo, Index je tada bio poslao upit PU zagrebačkoj, koja je vodila istragu oko šatoraškog iznošenja plinskih boca na Savsku, kako bismo doznali jesu li pronađeni počinitelji te koji su sljedeći koraci u istrazi.

"Dosadašnjim poduzimanjem izvida nije došlo do identiteta osoba koje su boce donijele na ulicu", rečeno nam je tada iz zagrebačke policije.

Ukratko - promet u Hrvatskoj ne smijete (nekažnjeno) blokirati. Osim ako ste šatoraši i prijetite plinskim bocama u širem centru glavnog grada Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.