Ustavna stručnjakinja: Hrvatska je sekularna, a ploča u Jasenovcu je školski primjer govora mržnje

Foto: FAH

PROFESORICA na Pravnom fakultetu u Rijeci, ustavnopravna stručnjakinja, Sanja Barić komentirala je izjave glavnog urednika Glasa koncila, Ivana Miklenića, da Hrvatska nije sekularna država.

>> Glas Koncila: Hrvatska nije sekularna država

"RH je prema Ustavu RH sekularna država! Točka. (da, žestina je namjerna, kakva teza takav i odgovor!!!) Doista treba imati želuca slušati petljanje svakoga u tuđe struke! Od sada djelim pouke iz vjeronauka i tumačim evanđelje, a i pružam nadriliječničke savjete iz bogatog životnog i zdravorazumskog iskustva. Počinjem odmah: RKC u Hrvata neka počne slušati papu Franju, a za dug život alkalizirajte svoje tijelo.

Sarkazam na stranu...

Razumne rasprave oko sadržaja sekularnosti se mogu voditi s razumnim i zainteresiranim ljudima dobre volje (ali ne preko fb, o tome drugdje). Ima prihvatljivih elemenata vjere u sprezi s državom i posve neustavnih pojava u RH u koje se - nažalost - ni Ustavni sud nije do sada htio miješati. A morao jest i morat će. O svemu tome ću u jednom drugom, prigodnijem formatu", napisala je na svom Facebook profilu.

"Na ostale teme:

1. Porez na nekretnine - naravno da je neustavan, već iz formalnih razloga, procedure donošenja. I naravno da treba i formalno, i sadržajno preraditi zakonska rješenja. 

2. "Ona" Ploča - naravno da ne bi smjela postojati ni jedna udruga, ni jedan odobreni naziv ili uporaba ZDSa, koji je bez ikakve dileme protuustavan i predstavlja udžbenički primjer govora mržnje (koji je terminus technicus, i ne, govor mržnje nije pojam koji svatko od nas razumije samo zato što inače zna što znače riječi "govor" i "mržnja"). Takva ustavnopravna (i civilizacijska) neprihvatljivost ne znači blaćenje i nepoštivanje žrtava, hrabrosti i zasluga hrvatskih branitelja. Korištenje tog pokliča ili mota tijekom Domovinskog rata je nesretan izbor, koji ne utječe na ocjenu zasluga branitelja, ali nipošto ne mijenja karakter pokliča. Dobronamjerni ljudi imaju sto načina da to riješe jednostavno, inzistiranje na tom pokliču je kratkovidna tvrdoglava civilizacijska pogreška. Stvaranje ovakve dugotrajne fame koristi samo političarima bez sadržaja, divide et impera", nastavila je u drugom postu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.