Profesor prava o trećoj republici: Ona traži velike promjene u upravi i financijama

Foto: N1

Ivan Padjen, profesor prava, u programu N1 televizije govorio je o političkim aktualnostima. Komentirao je treću republiku koju je spominjao Zoran Milanović, registre birača i ustroj državnog odvjetništva.

"Treća republika ne smije se shvatiti kao republika SDP-a i njegovih jataka protiv HDZ-a. To je naša zajednička treća republika, koja ne traži veliko pretumbavanje Ustava, ali traži velike promjene u upravi i financijama", poručio je Padjen.

Misli i da se prije svega trebaju složiti birački popisi i registri birača: "To je nevjerojatan cirkus. Zašto je takva nesuglasnost između broja birača i onih koji imaju prebivalište i državljanstvo? To je grotlo u kojem će se svako izgubiti. To grotlo se može samo čistiti zajednički. To nije nešto što će SDP raditi protiv HDZ-a. Treba napraviti i izborne okruge u skladu s preporukom Ustavnog suda koji su bliže granicama postojećih županija."

Upravo je smanjenje broja županija oblik prekrajanja teritorijalnog ustroja o kojem se najviše govori. Padjen s druge strane smatra da je ključ u smanjenju broja - općina.

Samoodržive jedinice

"Smanjite broj općina radi toga da se dobiju jedinice koje su samoodržive i koje su u stanju vlastitim prihodima financirati svoje temeljne zadaće - lokalne puteve, komunalije, vode, vrtiće i javnu rasvjetu. Ako jedna jedinica to nije u stanju napraviti, a nema poseban status otočke općine, onda se trebaju spajati s drugima da zajedno imaju komunalno poduzeće koje im je jeftinije ako je zajedničko", objašnjava Padjen.

Promjene želi i u državnom odvjetništvu.

Kombiniranje francuskog i talijanskog tipa

"Svako državno odvjetništvo je preopterećeno i ne mogu goniti sve. Trebate shvatiti da ono neizbježno ima i zakonodavnu funkciju. Treba ju obaviti na taj način da kolegij državnog odvjetništva na prijedlog glavnog državnog odvjetnika kaže da ćemo neka kaznena djela goniti sva, druga dijeliti 50 posto, a treća samo 10 posto", kazao je Padjen, a zatim dodao: "Morate ići i na to da kombinirate francuski i talijanski tip državnog odvjetništva.

U Francuskoj je stroga subordinacija - četvrtina glavnih odvjetnika koji su naredbodavci i daju što će njihovi podređeni raditi. Podređeni nisu zamjenici nego pomoćnici. Imate jednu četvrtinu koji su talijanski državni odvjetnici i rade svaki po svom nahođenju, a onda imate i polovinu zamjenika državnih odvjetnika kojima nitko ne daje instrukcije kako da rade. Dobivaju kockom predmete i sami rade svoj posao. Na kraju imate i saborski odbor koji kontrolira politički, da vidi koje su to predmete državni odvjetnici odbacili. Na taj način dobijete učinkovitost, nepredvidivost i transparentnost.”

Naglašava da i institucije poput policije, porezne inspekcije i inspekcije državnog proračuna moraju biti samostalne.

"Morate uspostaviti samostalnost uprave. Najgadniji dio ove reforme je taj da, ako imate talijanski tip državnog odvjetništva u kojem svaki državni odvjetnik samostalno bira predmete i goni ih, on to može raditi uspješno samo pod uvjetom da mu dodatne izvidne radnje obavljaju određeni organi - policija, porezna inspekcija, glavni državni inspektorat", smatra Padjen.

Osvrnuo se i na pitanje slobode medija naglasivši da su pravno kvalificirani novinari u neovisnim medijima katalizator koji omogućava da se formira javno mnijenje.

Pročitajte više