Procurili tajni dokumenti: Ruska mornarica uvježbana za napade na mete u Europi

Foto: Profimedia

Rusija je uvježbala svoju mornaricu da gađa lokacije duboko u Europi projektilima koji mogu nositi nuklearne bojeve glave u potencijalnom sukobu s NATO-om, pokazuju tajni dokumenti koje su vidjeli novinari Financial Timesa. 

Karte ciljeva duboko u Europi, poput zapadne obale Francuske i lučkog grada Barrow-in-Furness u Ujedinjenom Kraljevstvu detaljno su prikazane u prezentaciji za časnike, koja je izrađena prije ruske invazije na Ukrajinu, navodi FT.

Isti list je ranije pisao o podacima iz 29 tajnih ruskih vojnih dosjea, iz kojih proizlazi da su ruske snage vježbala korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba s velikom svjetskom silom.

Rusi ističu prednost korištenja nuklearnih glava u ranoj fazi rata

Najnovija otkrića iz istog seta dokumenata pokazuju kako Rusija zamišlja sukob sa zapadom, koji će izaći daleko izvan njezine neposredne granice s NATO-om, te planira seriju silovitih udara diljem zapadne Europe. Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori.

Ruski dokumenti izrađeni između 2008. i 2014. uključuju popis ciljeva za projektile koji mogu nositi ili konvencionalne bojeve glave ili taktičko nuklearno oružje. Ruski časnici ističu prednosti korištenja nuklearnih bojevih glava u ranoj fazi.

Prezentacija također ukazuje da je Rusija zadržala sposobnost ispaljivanja nuklearnog oružja s brodovima, za što stručnjaci kažu da nosi značajne dodatne rizike od eskalacije ili nesreća.

U dokumentu se navodi da mornarička "visoka sposobnost manevriranja" omogućuje izvođenje "iznenadnih i preventivnih udara" i "masovnih raketnih napada iz raznih smjerova”. Dodaje se da je nuklearno oružje "u pravilu" namijenjeno za korištenje "u kombinaciji s drugim sredstvima uništenja" za postizanje ruskih ciljeva.

Što su ciljevi?

Analitičari koji su pregledali dokumente rekli su da su u skladu s NATO-ovom procjenom prijetnje od dalekometnih raketnih udara ruske mornarice, ali i brzine kojom bi Rusija vjerojatno pribjegla nuklearnoj opciji.

Karte, koje su napravljene u prezentacijske, a ne u operativne svrhe, ilustriraju uzorak od 32 NATO cilja u Europi za ruske pomorske flote. Evo nekoliko primjera.

  • Ciljevi ruske baltičke flote uglavnom su u Norveškoj i Njemačkoj - uključujući pomorsku bazu u Bergenu, kao i radarske lokacije i objekti specijalnih snaga.
  • Ruska Sjeverna flota trebala bi ciljati obrambeno-industrijske ciljeve, poput podmorničkog brodogradilišta u Barrow-in-Furnessu u sjeverozapadnoj Engleskoj. Meta u blizini Hulla mogla bi biti industrijska lokacija, označena je dimnjakom.
  • Prezentacija također ilustrira kako bi se ruska doktrina mogla primijeniti u mogućim ratovima u Crnom moru, Kaspijskom jezeru i Pacifiku. Scenariji uključuju ratove sa sadašnjim saveznicima, poput Kine, Irana, Azerbajdžana i Sjeverne Koreje.

William Alberque, bivši dužnosnik NATO-a koji sada radi za think tank Stimson center, rekao je da je uzorak mali dio od "stotina, ako ne i tisuća meta mapiranih diljem Europe... uključujući vojne i kritične infrastrukturne ciljeve”.

"Njihov koncept rata je totalni rat"

Kapacitet Rusije da napadne diljem Europe znači da bi ciljevi diljem kontinenta bili ugroženi čim bi se njezina vojska sukobila s NATO snagama u zemljama na prvoj liniji, kao što su baltičke države i Poljska, rekli su analitičari i bivši dužnosnici.

"Njihov koncept rata je totalni rat", rekao je Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyu koji proučava kontrolu naoružanja. “Oni te stvari (taktičke nuklearne bojeve glave, op.a.) vide kao potencijalno ratno oružje”, dodao je. "Htjet će ih upotrijebiti, i to vrlo brzo", rekao je.

Taktičko nuklearno oružje, koje se može isporučiti projektilima s kopna ili mora ili iz zrakoplova, ima kraći domet i manje je razorno od većih "strateških" oružja dizajniranih da ciljaju SAD. Međutim još uvijek mogu osloboditi znatno više energije od onih bačenih na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine.

Putin uporno prijeti Europi

Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano je prijetio europskim saveznicima Ukrajine kako bi spriječio zapadnu vojnu potporu Kijevu. "Moraju zapamtiti da su male, gusto naseljene države", rekao je u svibnju.

Prezentacija također spominje opciju takozvanog demonstracijskog napada - detoniranje nuklearnog oružja u udaljenom području "u razdoblju neposredne prijetnje agresivnim ratom" prije stvarnog sukoba, kako bi se zastrašile zapadne zemlje. Rusija nikada nije priznala da su takvi napadi dio njezine doktrine.

Takav bi udar, kaže dosje, pokazao "dostupnost i spremnost za uporabu preciznog nestrateškog nuklearnog oružja" i "namjeru uporabe nuklearnog oružja".

Nuklearno oružje kao čarobni ključ

Alberque, bivši direktor NATO-ovog Centra za kontrolu naoružanja, razoružanje i neširenje oružja za masovno uništenje, rekao je: "Oni žele da strah od uporabe nuklearnog oružja bude čarobni ključ koji otključava zapadno prihvaćanje ruske nadmoći."

U dosjeima se navodi da je glavni prioritet Rusije u sukobu s NATO-om "slabljenje vojnog i gospodarskog potencijala neprijatelja". Analitičari kažu da to znači da će Rusija napasti civilna mjesta i kritičnu infrastrukturu, kao što je učinila u Ukrajini.

Fabian Hoffmann, znanstveni suradnik na Sveučilištu u Oslu koji proučava nuklearnu politiku, rekao je da kombinacija nuklearnih i konvencionalnih napada izložena u prezentaciji čini "paket koji u osnovi signalizira protivniku da se trenutačno stvari stvarno zahuktavaju i bilo bi mudro da počnete s nama razgovarati o tome kako to možemo riješiti".

Europa trenutačno nije zaštićena od ruskog raketnog napada

Prema izračunima NATO-a, zemlje u savezu imaju manje od 5 posto kapaciteta protuzračne obrane potrebnih za zaštitu istočnog krila saveza od totalnog napada iz Rusije. Putin je u lipnju rekao da će Europa biti "manje-više bespomoćna" od ruskih raketnih napada.

Dara Massicot, viša suradnica zaklade Carniegie za međunarodni mir, rekla je da su ruski stratezi djelomično smatrali da je nuklearno oružje središnje mjesto u ranim fazama svakog sukoba s NATO-om zbog inferiornih konvencionalnih resursa njihove vojske. "Jednostavno nemaju dovoljno projektila", rekla je.

Rusi nedavno vježbali korištenje nuklearnog oružja

Nedavne vježbe koje je naredio Putin kako bi se uvježbala uporaba taktičkog nuklearnog oružja pokazuju da su procurjeli dokumenti još uvijek u skladu s trenutačnom ruskom vojnom doktrinom.

 

U lipnju su ruske oružane snage vježbale utovar protubrodskih krstarećih projektila P-270 iz sovjetske ere na korvetu klase Tarantul u Kalinjingradu, gdje, prema dužnosnicima NATO-a, Rusi pohranjuju neprijavljene zalihe taktičkih nuklearnih bojevih glava.

Snimke vježbi pokazale su postrojbe ruskih operatera nuklearnih bojevih glava kako vježbaju prebacivanje u kontejner koji bi se u stvarnoj situaciji koristio za premještanje projektila s nuklearnim naoružanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.