Pročitajte strašne priče ljudi koji su se čudom spasili od požara u Kaliforniji

Screenshot: CNN

KALIFORNIJOM hara najgori požar u povijesti. Najmanje 42 osobe su poginule, a 228 ih se smatra nestalima.

Na društvenim mrežama i u medijima pojavljuju se tragične priče preživjelih.

''Rekao je da trčim i bježim te da se borim za svoj život''

Medicinska sestra Nicole Jolly, zaposlena u bolnici u Paradiseu, opisala je za CNN svoje stravično iskustvo: ''Nazvala sam svog supruga jer je vatra potpuno okružila moj automobil. Nisam mogla ništa vidjeti zbog dima. Nazvala sam ga i rekla mu da ću umrijeti, da neću preživjeti jer je vatra posvuda. Suprug mi je naredio da preživim.''

''Rekao je da trčim i bježim te da se borim za svoj život. Iskočila sam iz automobila i trčala. Oko mene su bili samo plamenovi. Nije bilo kisika. Nisam mogla disati, hvatala sam zrak. Ispružila sam ruke i zatvorila oči. Nisam ih više mogla držati otvorenima jer su me boljele. U njih je ulazio vruć pepeo'', opisala je medicinska sestra.

''Ispružila sam ruke i u jednom sam trenutku napipala vatrogasno vozilo. Nekako sam napipala gdje su prozori i kucala sam po njima. Izašla su dva vatrogasca i unijela me unutra. Pomislila sam kako sam sada spašena i da ću sigurno preživjeti'', rekla je Nicole Jolly.

"Ali mi nećemo preživjeti, ne možemo se izvući iz ovoga"

''Vatrogasci su zvali svoju stanicu i tražili pomoć helikoptera, no javili su im da ne mogu nikoga poslati. Rekli su: 'Ali mi nećemo preživjeti, ne možemo se izvući iz ovoga, morate nekoga poslati.' Opet sam se jako preplašila. Nisam vjerovala da se ovo događa. Ne mogu opet trčati i bježati, kako me savjetovao suprug, jer me vatrogasci neće pustiti van. Virila sam ispod deke i gledala na ulicu. Odjednom je došao buldožer, stroj za ravnanje terena. Vozači buldožera su pravi heroji ove priče. Njima sam jako zahvalna. Oni su raščistili teren ispred nas i mogli smo se vratiti u bolnicu i pomoći ljudima koji su bili ozlijeđeni.''

Krenuo u krivom smjeru, prema požaru

Fotograf Brent Rose za Gizmodo je opisao kako izgleda bježati od požara i probijati se automobilom do sigurne lokacije.

''U četvrtak sam prespavao kod prijatelja u Malibuu. Kada sam se probudio, primijetio sam da nemam signala na mobitelu. Mislio sam da je to zbog vjetra koji je snažno puhao tijekom noći. Na autocesti je promet bio u kaosu. Bile su nevjerojatne gužve. Opet sam pomislio da je to zbog oluje, da se negdje srušilo drvo i da ono blokira promet. Uspio sam se nekako probiti kroz zastoj i kada sam bio sjevernije, proradila mi je veza na mobitelu. Odmah sam primio poruku od svoje mame: 'Molim te, reci mi da si na sigurnom!'''

''Kada sam shvatio što se događa, uočio sam da se vozim u pogrešnom smjeru - prema golemom oblaku dima koji se formirao iznad planina. Svi putovi prema jugu bili su zakrčeni ili blokirani. Nisam znao kamo ići. Zaustavio sam se i razgovarao s policajcem. Savjetovao mi je da nastavim ići sjeverno, mada je to u smjeru požara, ali da ga zaobiđem. Nisam imao izbora, to je bilo jedino što sam mogao napraviti'', napisao je Brent Rose.

Kiša bijelog pepela

''Kako sam se približavao požaru, sve sam više bio svjestan koliko je snažan. Plamenovi vatre bili su posvuda. Još uvijek je puhao jak istočni vjetar i požar se kretao prema obali i autocesti. U jednom trenutku, zbog dima i topline, počeo sam osjećati kako mi grlo gori i kako me oči peku. Postalo je nepodnošljivo. Polio sam vodom majicu i koristio je kao masku za lice'', dodao je.

''Kada sam tog jutra stigao u Venturu, izgledalo je kao da Sunce zalazi i kao da s neba pada kiša bijelog pepela. Prizor bi izgledao prelijepo, da nije bio užasavajući'', napisao je Brent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.