Prisjelo im: Otvoreni sat s Upravom HŽ Infrastrukture propao nakon samo jednog sata

OTVORENI SAT, projekt kojim se Uprava HŽ Infrastrukture htjela približiti radnicima, propao je nakon samo jednog sata održanog prije pola godine. I jedan im je, čini se, bio previše, budući da više nikada nije održan, premda je bilo planirano da se održava svakog prvog četvrtka u mjesecu.

Uvriježilo se u poslovnom svijetu, ali ne i u Hrvatskoj

Svoju plemenitu namjeru otvaranja zaposlenicima, Uprava HŽ Infrastrukture je najavila sljedećim tekstom: "U poslovnom svijetu i političkim strukturama uvriježio se običaj da se čelni ljudi poslovodnih ili političko upravnih tijela povremeno sastanu na neformalnom razgovoru sa zaposlenicima ili građanima koji izraze takvu želju. Vodeći se time, Uprava HŽ Infrastrukture odlučila je da od ožujka 2011. godine jednom na mjesec, osim u srpnju i kolovozu, sastane sa zaposlenicima te razgovara sa njima o pitanjima koja ih zanimaju te tako iz prve ruke dozna što misle o njezinom radu..."

Zapelo na čistačici Bisi, stručnoj po članstvu u HDZ-u

Kako doznajemo, održan je tek jedan Otvoreni sat. Šefu HŽ Infrastrukture Branimiru Jerneiću nije se svidjelo što su mu došli šefovi sekcija iz Splita, a ne radnici. Što će šefovi sekcija, kad oni imaju kolegij? Izgleda da je zapelo zato što su Splićani pobunili na postavljanje nižekvalificiranih na radna mjesta, o čemu je Index već izvijestio prije mjesec dana. Jedan od sudionika Otvorenog sata čak je izravno pitao Jerneića zašto nije zaposlio čistačicu Bisu, kada je i ona učlanjena u HDZ i po tome dovoljno stručna.

Jerneić se sjeća da je u pitanju bio nekakav "čudak", ali raspravu o temi Otvorenog sata nije htio. Kaže da se po pitanju Splita ne želi više dopisivati sa svojim zaposlenicima preko medija. Uputio nas je na Odjel za komunikacije te kazao kako će oni vrlo ažurno odgovoriti na svaki naš upit.

E-pošta zatrpana upitima, a nema materijala za Otvoreni sat?!

Pokušali smo, ali je išlo puno teže od onoga što nam je nagovijestio Jerneić. Nevjerojatno, ali tri mail adrese Odjela za komunikacije HŽ Infrastrukture toliko su bili zatrpani mailovima, da naš upit nikako nije mogao proći. Toliki je interes za informiranjem pa nas zaista čudi kako onda nije bilo dovoljnog interesa za Otvoreni sat. Upravo nam je, naime, time pojašnjeno zašto Otvoreni sat nikada više nije održan.

Nakon prilične muke odgovorila nam je šefica Odjela Zdenka Francetić, koja se poprilično začudila što nas zanima Otvoreni sat kada je riječ o internoj komunikaciji.

"Dobra je volja Uprave hoće li se održati sat ili ne"

Evo odgovora HŽ Infrastrukture o Otvorenom satu. "Sastanak sa zaposlenima Uprava je održala jednom, a na nj su bili pozvani zaposlenici koji su prije toga e-poštom poslali pitanja o poslovnim temama koje su ih zanimale. Otvoreni sat tek je dio projekta komuniciranja sa zaposlenima i održava se ako Odjel za komunikacije primi dostatan broj relevantnih pitanja. Ako ih nema dovoljno, tada se Otvoreni sat ne održava. Inače, dobra je volja Uprave hoće li se Otvoreni sat održavati ili ne. Ako narav pitanja nije takva da se na njih može odgovoriti jedino u osobnom razgovoru, tada Odjel za komunikacije na pitanja zaposlenih, kao i na upite novinara, redovito odgovara e-poštom. Napominjemo da je Otvoreni sat namijenjen razgovoru sa radnicima, a ne šefovima i nadređenim službenicima", pojasnila je Francetić. 

Novi plan komunikacije: Umjesto Otvorenog sata - Dijalog sa Upravom

Otkrila nam je i novi plan Uprave za komunikaciju sa zaposlenicima. Nema više izravnog kontakta, tako uobičajenog u poslovnom svijetu, kako su napisali u najavi Otvorenog sata. Od početka rujna za to će služiti računalo.

"U rad će biti pušten internetski portal preko kojeg će se zaposleni moći obraćati Upravi koristeći se izbornikom Dijalog sa Upravom te na svoja pitanja dobivati odgovor, kao i izbornikom Forum, gdje će svatko od zaposlenih moći postavljati pitanja ili teme za raspravu ili pak komentirati teme ili pitanja drugih zaposlenika. Uvjereni smo da će to zaposlenima biti prihvatljivije nego sastanci nazvani Otvoreni sat", nadaju se u Upravi HŽ Infrastrukture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.