INDEX DOZNAJE Brokeri koji su pisali Lex Todorić u isto su vrijeme prodavali Agrokorove dionice

Foto: Hina, Tatjana Tadić/Pixsel/Poslovni dnevnik

INVESTICIJSKA Interkapital grupa, zajedno s Antom Ramljakom, Martinom Dalić i odvjetničkom kućom Šavorić, sudjelovala je u izradi Lex Agrokora. Potpuni popis autora tog zakona ima status državne tajne, a Index od ožujka pokušava doći do informacije koju vlada krije, mada je riječ o iznimno važnom zakonu. Neka su imena iscurila u medije, no službenu potvrdu još čekamo.

Vladinu konspiraciju iskoristio je i Ivica Todorić, koji je u iščekivanju otvaranja DORH-ove istrage ponovo aktualizirao pitanje autora Lexa pozvavši Hanfu da istraži korištenje povjerljivih podataka pri trgovanju vrijednosnicama od strane državnih dužnosnika i vanjskih suradnika Lexa. Zamolili smo Hanfu za reakciju, odgovorili su kako "kontinuirano nadziru trgovanje" te da su "neovisno tijelo koje provodi aktivnosti neovisno od interesa pojedinca/skupina".

Prvi puta da brokeri pišu zakon, jesu li trgovali Agrokorovim dionicama?

Ovo je prvi put da je neka brokerska kuća bila uključena u pisanje nekog hrvatskog zakona, barem koliko je poznato javnosti. U tjedniku Novosti prvi su objavili angažman Interkapitala, čiji su osnivači Tonći Korunić i Daniel Nevidal. Iz Interkapitala su odgovorili kako "nemaju komentara", dok su iz Agrokora potvrdili samo da ih je Ramljak kasnije angažirao kao savjetnike u restrukturiranju.

Ono što je ostalo neodgovoreno jest jesu li trgovali dionicama Agrokorovih kompanija, s obzirom na to da su kao autori zakona mogli raspolagati povlaštenim informacijama? Trgovanje na osnovu insajderskih informacija protivno je zakonu, no kako ga je prilično teško dokazati presude su vrlo rijetke i hrvatska javnost ne pamti takvu akciju Hanfe i suda. Nakon višednevne prepiske koje smo vodili s Interkapitalom, čini nam se da indicije postoje.

Na naš prvi upit jesu li trgovali dionicama ili obveznicama Agrokora, prvo su odgovorili kako to nikad nisu radili za vlastiti račun, nego samo za druge klijente kao posrednici.

Interkapital: Nismo u svoje ime trgovali dionicama


"Društvo Interkapital nije u svoje ime i za vlastiti račun trgovalo dionicama, obveznicama niti bilo kojim drugim vrijednosnim papirima društva Agrokor niti bilo kojeg drugog društva koncerna Agrokor. Isto je kontrolirala i Hanfa u nadzoru poslovanja društva za razdoblje od rujna 2016. do kraja travnja 2017. tj. do suspenzije trgovanja svim predmetnim dionicama na Zagrebačkoj burzi.

Društvo Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. je najveće investicijsko društvo u regiji, s udjelom u prometu naših klijenata na Zagrebačkoj burzi koji ponekad prelazi i 25 % ukupnog prometa. Jasno je, stoga, da su brokerski klijenti u navedenom razdoblju, kao i prije istog, trgovali dionicama poduzeća iz sastava koncerna Agrokor, posebno stoga što su te dionice bile među najtrgovanijima u razdoblju eskalacije događaja vezanih uz Agrokor. Radi se o transakcijama koje klijenti samostalno iniciraju i provode putem brokera te nikakvog utjecaja od strane Interkapitala nema, te je navedeno poslovanje informacijski odvojeno od ostalog poslovanja društva. I to je, naravno, Hanfa kontrolirala svojim nadzorom", odgovorili su Indexu.

Kako Interkapital grupa preko druge tvrtke vodi osam fondova, od kojih neki trguju dionicama izlistanim na Zagrebačkoj burzi, upitali smo ih jesu li ipak preko njih trgovali? Ispostavilo se da jesu.

Interkapital: Samo je fond Intercapital SEE Equity imao marginalnu alokaciju u dionice Leda


"Od fondova kojima upravlja društvo Intercapital Asset Management jedino je dionički fond Intercapital SEE Equity imao marginalnu alokaciju u dionice Leda jer su one bile u sastavu Crobexa i Stoxx Balkan indeksa koje ovaj fond prati", odgovorili su Indexu ne navodeći datum kupnje ni prodaje, ni količinu dionica koju su opisali "marginalnom".

Javno dostupni podaci pokazuju deset najvećih ulaganja fonda, mada se na njih često odnosi manje od polovice portfelja. U tim smo izvještajima pronašli da su u prošloj godini Ledo i Jamnica bili u top deset Intercapitalovog SEE Equity portfelja. Jamnica se zadržala i u kolovozu 2016., a poslije toga je nestala, što ne znači da su je potpuno prodali. Mogli su samo neznatno smanjiti udio, da ne bude vidljiva.  

Koliko su imali dionica Agrokora na kraju tri kvartala? To je povjerljiv podatak

Na našu molbu da nam odgovore koliko su, na kraju svakog kvartala: 30. rujna 2016., 31. prosinca 2016. i 31. ožujka 2017., imali u Intercapital SEE Equity fondu dionica Agrokorovih kompanija, pozvali su se na povjerljivost podataka. "Svi fondovi u RH obvezni su na mjesečnoj bazi objavljivati prvih 10 pozicija po veličini u svojim portfeljima Podaci su dostupni i na specijaliziranim portalima. Na taj način javnosti i potencijalnim investitorima obznanjuje se alokacija imovine, koncentracija ulaganja u pojedine dionice itd. Svi ostali podaci svih fondova povjerljive su prirode", odgovorili su.
 
Činjenica da autori Lexa odbijaju dati podatke o količini dionica Agrokorovih kompanija kroz tri kvartala navodi nas na sumnju da strahuju da bismo na temelju promjena u portfelju mogli zaključiti da je Interkapitalov fond menadžer znao više od drugih, i to zbog angažmana tvrtke oko ključnog gospodarskog zakona koji je utjecao na cijelo gospodarstvo. Pa i na Burzu.

I dok nam taje akcije oko Agrokora, spremno tvrde kako ništa ne bi bilo sporno, čak i da su trgovali dionicama (zapravo bi bolje bilo reći rasprodavali, jer u ovom konkretnom slučaju izbjegavanje gubitka donijela bi jedino prodaja).

"Radi edukacije cjelokupne javnosti, napominjemo da čak i da je postojala značajna aktivnost s tim dionicama, to ne bi značilo da se itko nalazi u sukobu interesa ili koristi bilo kakve povlaštene informacije. Pristup i raspolaganje povlaštenim informacijama uobičajeni su u radu financijskih institucija u RH, EU i svijetu, striktno su regulirani nizom zakona te se u svakodnevnom poslovanju primjenjuje blokada protoka informacija (tzv. kineski zid) između različitih poslovnih cjelina istih financijskih grupa kako ne bi došlo do njihove zlouporabe. Upravo je taj protok informacija predmet kontinuiranog nadzora regulatornih tijela", poručili su.

Jedini fond koji je ulagao u hrvatske dionice i nije pogođen krizom u Agrokoru


Kad smo kod edukacije, važno je napomenuti i da su drugi igrači na tržištu, primjerice fondovi Zabe ili Erste banke, za razliku od Interkapitalovog dioničkog fonda, bili znatno dulje izloženi Agrokorovim dionicama, i to u značajnijim iznosima. Bili su izloženi i u travnju kada je aktiviran Lex Agrokor, što je izazvalo snažan pad Todorićevih kompanija na burzi. Od svih fondova koji ulažu u hrvatske dionice, Interkapitalov jedini nije bio pogođen krizom u Agrokoru, pa je tako od početka godine imovina fonda narasla za stotinu milijuna kuna, dok je primjerice Ersteu pala za pedeset milijuna kuna.

U javno dostupnom mjesečnom izvještaju ulagačima Intercapitalovog SEE fonda za ožujak, fond menadžer piše: "Komplicirana likvidnosna situacija u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija Agrokor ostavila je snažan trag na tržište. Iako smo se mi strateški vrlo dobro pozicionirali na način da smo u ovo razdoblje ušli bez izloženosti kompanijama koncerna te uz neznatnu izloženost hrvatskom prehrambenom sektoru, neizvjesnost se osjetila na cjelokupnom tržištu."

U travnju konkretno navode da su se od početka godine prebacili na Rumunjsku, "Budući da smo u protekla tri mjeseca smanjili izloženost Hrvatskoj, kao i generalnu izloženost dioničkom tržištu u anticipaciji novih ponuda, slobodna sredstva prvenstveno planiramo preusmjeriti na tržište Rumunjske", napisali su u izvještaju.

Jesu li bili samo oprezniji od drugih ili su znali više od drugih? Iz ovih komentara možemo zaključiti da su početkom godine rasprodali Agrokorove dionice, što bi se moglo povezati s početkom vladinog intenzivnijeg angažmana oko Todorića.

Nakon Lexa dobili posao savjetnika i upravljanje Braniteljskim fondom

U daljnjoj prepisci s Intercapitalom, došli smo do toga da oni sebe proglašavaju "kolateralnom žrtvom sadašnjih događanja oko Agrokora", žaleći se da su "nemoćni pred kojekakvim konstrukcijama i pitanjima složenim na način da sugeriraju nekakvu krivnju". I to samo zato što smo inzistirali na odgovoru.

Pitanja je zaista mnogo jer vlada uz popis suradnika taji i njihove honorare.  Zato svaki posao autora Lexa s pravom valja promatrati kroz prizmu nagrade, a tako i onaj u kojem je ovo investicijsko društvo Ramljak angažirao kao savjetnike, da bi u srpnju ove godine od države dobili i unosan posao upravljanja Fondom hrvatskih branitelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.