Prije 17 dana potonuo je brod hrvatskog kapetana. Što se od tada sve događalo?

Foto: ALP Shipping, Screenshot Facebook, Marine Traffic

TEGLJAČ Bourbon Rhode s 14 članova posade u popodnevnim satima 26. rujna potonuo je na Atlantiku oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea nakon što ga je zahvatio uragan.

Bourbon Rhode 26. rujna zahvatio je ciklon Lorenzo te je poslao signal za pomoć

Brod dužine 60 metara i izgrađen 2006. godine za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte putovao je iz luke Las Palmas na Kanarskom otočju prema Georgetownu u Guyani te se nalazio 970 milja zapadno od otočja Cape Verde kad ga je 26. rujna zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. S broda je oko 12 sati poslan signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda dugačkog 60 metara.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenulo je s rute kako bi pružili pomoć. Osnovan je Krizni stožer koji je usko surađivao s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana i francuskom ratnom mornaricom.

Među članovima posade i jedan građanin Hrvatske - kapetan Dino Miškić

Među članovima posade, koji su uglavnom bili Ukrajinci, nalazio se i kapetan Dino Miškić iz Šibenika. Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. U spašavanje je uključen i avion američkog centra za uragane.

Spašena tri člana posade

Nedugo nakon potonuća pronađena je splav na kojoj su se nalazile tri osobe s broda. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji im je pritekao u pomoć, a za ostalih 11 pokrenuta je potraga.

30. rujna pronađeno mrtvo tijelo jednog člana posade, a potom još tri

30. rujna akciji spašavanja pridružili su se francuska fregata Ventose i helikopter Panther. Tog dana pronađeno je mrtvo tijelo jednog od članova posade. Sljedećeg dana pronađena su tijela još dvije osobe s potonulog broda te su izvučena na francusku mornaričku fregatu Ventose. 2. listopada pronađeno je četvrto tijelo jednog od članova posade. 

Sedam dana nakon početka potrage vlasti Martinika objavile da prekidaju traganje

4. listopada, sedam dana nakon početka akcije spašavanja, vlasti Martinika objavile su kako prekidaju potragu za preostalim članovima posade. Iz tvrtke Bourbon poručili su kako će se djelomična potraga nastaviti, a Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue, koju su pokrenuli Šibenčani nakon vijesti o nestanku Miškića, pokrenula je peticiju za nastavak potrage te prikupljanje novca za privatnu potragu. 

Obitelj kapetana Miškića uputila otvoreno pismo, pokrenuta peticija za nastavak potrage

"U ovom slučaju potragu svakako treba produžiti na neko dodatno vrijeme. Činjenica je da tri splavi nisu pronađene, da se u tim splavima može preživjeti jedan dulji vremenski period i da nada još uvijek postoji. Mislim da bi period od nekih dodatnih desetak dana trebalo ostvariti, bez obzira na troškove, bez obzira na probleme koje iziskuje. Nada sigurno još postoji, ne samo u obitelji. Ta nada realno još može postojati dok postoji neki postotak šanse, treba nastaviti potragu", rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Obitelj kapetana Miškića 5. listopada uputila je otvoreno pismo vladi i hrvatskim medijima u kojima su apelirali na premijera, predsjednicu i cijelu vladu Republike Hrvatske da im "pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji".

Grabar-Kitarović pisala francuskom predsjedniku da nastavi potragu

Sljedećeg dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamolila je u pismu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se razmotri odluka o obustavljanju potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem.

I Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) je u dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića 6. listopada još jednom apelirao da se nastavi aktivna potraga.  

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ovog ponedjeljka 7. listopada izjavio je da traži i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem.

Tvrtka Bourbon 7. listopada objavila da potragu nastavlja jedan brod

Istog dana tvrtka Bourbon objavila je da potragu za sedam nestalih pomoraca s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni. 

"Operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce", napisao je Bourbon u priopćenju za medije. 

Jučer ponovo prekinuta aktivna potraga

Sinoć je pak ponovo objavljeno kako se prekida aktivna potraga. Tijekom dosadašnje potrage pretraženo je 205.000 kilometara oceana. Sudjelovalo je 19 komercijalnih brodova i 15 međunarodnih letjelica.

"Više od 10 dana nismo pronašli konkretne znakove broda, pomoraca ni splavi za preživljavanje. Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. To znači da će brodovi koji tamo prolaze imati zadatak da budno motre hoće li nešto pronaći", objavile su vlasti prefekture Martinique u blizini koje je potonuo brod Bourbon Rhode.

Ako satelitske snimke nešto uoče, akcije će se opet pokrenuti

Nada ipak nije izgubljena.

"Bitne su satelitske snimke. Ako se na njima nešto uoči, onda će se opet pokrenuti akcije. Sateliti mogu stati, gledati i fokusirati, pokrivaju prostor koji brodovi teško mogu pokriti. Nakon 16 dana područje mogućeg pronalaska prošireno je na radijus od oko tisuću i pol kilometara, a to je ogroman prostor mora. Tako da sateliti sada ostaju jedina realna nada", zaključio je Melvan.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.