Prijatelji životinja: Još danas savjetovanje o izmjenama Zakona o zaštiti životinja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PRIJATELJI životinja, koji su dali svoje prijedloge na raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti životinja, podsjetili su kako danas u ponoć završava savjetovanje s javnošću te pozvali zainteresirane da dotad daju prijedloge i zahtjeve za hitnim zakonskim izmjenama.

Zainteresirani još mogu iskoristiti priliku za unaprjeđenje zaštite životinja u Hrvatskoj i na https://cutt.ly/DNfe9Kx zatražiti što hitnije donošenje novog Zakona o zaštiti životinja, kojim bi se zabranilo držanje pasa na lancu, nastupi svih životinja u cirkusima i držanje tigrova u zatočeništvu privatnih osoba te propisala tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, uz druge izmjene.

Bolja zaštita životinja

Iz Prijatelja životinja podsjetili su i da će Ministarstvo poljoprivrede osnovati povjerenstvo koje će raditi na tome, ali i upozorili kako se planom zakonodavnih aktivnosti tog ministarstva izmjene zakona ne predviđaju ni sljedeće godine.

Povjerenstvo bi trebalo početi s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja, a resorna ministrica izjavila je da će "kvaliteti rada povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave".

Potencijalnim izmjenama postojećeg Zakona o zaštiti životinja želi se bolje zaštititi životinje i jačati svijest o važnosti brige za njih, odnosno dobrobiti životinja tijekom njihova držanja i uzgoja koje se između ostalog odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu.

Udruga Prijatelji životinja, zajedno s drugim udrugama iz Mreže za zaštitu životinja, još 2021.  počela je nacionalnu kampanju "Za Hrvatsku bez pasa na lancu" i peticiju koja se može potpisati na www.zabranimolanac.net te smatraju da odlaganje donošenja novog Zakona znači produljenje patnje za pse i druge životinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.