Nakon 23 godine za presuda za smrt satnika HOS-a: Carteru i Babiću po godina i četiri mjeseca zatvora

Foto: Google Street view

IRAC Cecil Carter i Ivo Babić, nekadašnji pripadnici HOS-a, osuđeni su nepravomoćno danas u Splitu na po godinu i četiri mjeseca zatvora zbog opće opasne radnje sa smrtnom posljedicom, odnosno, puškaranja u Stanićima kod Omiša u kojem poginuo satnik HOS-a Ante Topić, dok je ranjen Jurica Šljivo.

Događaj se zbio u kolovozu 1993. godine, a današnja presuda prva je ikad donesena unatoč tome što je optužnica dignuta još 1995. godine. Prvi konkretan pomak napravljen je tek kada je predmet zadužio sudac Vlado Živaljić, koji je i danas u obrazloženju presude kazao kako je ovoliki vremenski odmak neprihvatljiv, no istaknuo je da su on i njegovo sudsko vijeće napravili sve da se postupak privede svom kraju.

Ircu Carteru sudili su u odsutnosti. Nije se pouzdano uspjelo ustanoviti gdje se nalazi. Po neslužbenim informacijama završio je u Južnoafričkoj republici gdje radi kao kaskader. Završio je inače za civilnog pilota.

Osuđeni po blažem zakonu

Carter i Babić osuđeni su po najblažem kaznenom zakonu iz 1997. godine. Vijeće je išlo na ublažavanje, ispod zakonskog minimuma od tri godine. Cijenili su korektno držanje okrivljenog Babića, dok je za Cartera sudac Živaljić naveo da misli kako ga ruka pravde neće nikada dohvatiti. Ipak, nekim slučajem da se pojavi u Hrvatskoj, bio bi uhićen i sproveden u zatvor.

Na suđenju se nije ustanovilo čiji je metak pogodio Topića i tko je prvi zapucao. Sudac Živaljić kaže da to nije ni bilo od odlučujuće važnosti jer se nije sudilo za ubojstvo, već opće opasnu radnju. Djelo su okrivljenici počinili sa neizravnom namjerom, zaključio je sudac. Požalio se i kako je kriminalistička obrada bila manjkava. Nije izuzeta odjeća pokojnog, nema streljiva.

"Danas možda razumijemo s obzirom na probleme koji su tada vladali. Mi smo se trudili koliko smo mogli. Obavljena su dva vještačenja, rekonstrukcija na mjestu događaja", kazao je sudac Živaljić.

Tragična refleksija rata

Do puškaranja je inače došlo zbog nestanka kabela za paljenje motora. Topiću nije bilo potrebno dugo da to shvati da ih je ukrao Carterov zemljak David Frill, također pripadnik HOS-a. Sa svojim bojovnicima dovezao se do kuće u Stanićima u kojoj su bili Carter i Frill.

"Odmah je išao u akciju. Htio je zaštiti svoj autoritet, ali učinio je to na neprimjeren način. Carter je bio izvrgnut ružnom maltretiranju. No, kada je oduzeo pušku Topiću, omjer snaga se promijenio. Carter je zapucao, što znači da nije bila u pitanju nužna obrana ili prepast, kako je to sugerirala obrana. Pucao je i Babić, a Topić je bio na pravcu vatre jednog i drugog. Carter i Babić u ovoj su priči bili sporedni karakteri, a na koncu su se našli na optuženičkoj klupi. Carter je otišao iz Hrvatske da se više nikada ne vrati, a Frill je počinio samoubojstvo u hotelu. Pala je ljudska glava. Nitko nije zaslužio ovakvu smrt. To je bila prava tragična refleksija rata. Nije to Topić zaslužio, a ni Šljivo. Trebalo je drukčije reagirati. O tužbi obitelji protiv RH nismo mogli ovom prilikom, osobno smatram da osnova za tužbu postoji", kazao je sudac Živaljić.

Majka pokojnog Topića kazala nam je kako ništa neće vratiti njezinog sina.

Zastara u ovom predmetu nastupa 2018. godine, no kako je donijeta nepravomoćna presuda, zastarni rok produžuje se za još dvije godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.