Premijer laže, a hrvatskim medijima to nije ni na naslovnicama

Screenshot: Jutarnji list, HRT

IZ ISKAZA Martine Dalić, bivše potpredsjednice vlade, jasno je kako vlada utječe i cenzurira medije. 

>> Dalić priznala da vlada cenzurira: "Osobno sam spriječila objave u medijima"

>> Procurilo svjedočenje Martine Dalić u Uskoku: Plenković je znao za sve sastanke

Međutim, čak i da ona nije USKOK-u eksplicitno priznala da je sprečavala objavljivanje informacija, današnje naslovnice pokazuju, u najmanju ruku, da medijima skandal s premijerom nije interesantan. 

Jutarnji i Večernji list iskaz Martine Dalić uopće nemaju među glavnim vijestima. Jutarnji na naslovnici ima Putina koji gomila zlato. Dok vladu potresa najveća afera dosad, oni pišu o Putinovim problemima.

Večernji list, s druge strane, na naslovnici ima komentar Davora Šukera o Nikoli Kaliniću. HDZ-u sklon portal Direktno ovu vijest nema ni na glavnoj naslovnici. U HRT-ovom Dnevniku u podne bila je treća ili četvrta vijest plasirana nakon izvještaja o današnjem zasjedanju vlade. 24 sata, iako su sinoć objavili inicijalnu vijest, danas na glavnoj naslovnici uopće nemaju vijesti o najvećoj aferi Plenkovićeve vlade. Niže na naslovnici imaju vijest o Marićevoj izjavi, u kojoj komentira kako nije lagao, već je DORH odbacio prijavu.

 

Cenzura medija

Iskaz Martine Dalić pokazuje da je vlada aktivno cenzurirala novinarske članke. 

"Održan je sastanak svih eksperata na kojem su bili prisutni i Andrej Plenković, Davor Božinović, ispred Mosta Ivan Kovačić i tadašnji državni tajnik Ministarstva energetike Ante Čikotić. Raspravljalo se o unaprijeđenoj verziji hodograma, odnosno da država intervenira novcem. Sadržaj tog sastanka na neki način je završio kod novinara koje objavljivanje sam osobno spriječila s obzirom na to da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije", stoji u iskazu Dalić istražiteljima USKOK-a.

>> Iskaz Martine Dalić DORH-u dokaz je da Plenković mora otići zbog Afere Hotmail

>> Andrej Plenković je lagao o sastancima vlade s Todorićem

Kao za vrijeme Sanadera

Kao u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka, sada opet postoji priznanje HDZ-ove vlade da upravlja glavnim medijima u Hrvatskoj.

>> FOTO Kako su novine stvarale kult Ivice Todorića

Iz transkripta iskaza Martine Dalić nije jasno vidljivo o kojem se mediju radi, no dio odgovora možda se krije u današnjem izgledu naslovnica glavnih medija u Hrvatskoj koji ne pridodaju veliku pažnju iskazu bivše potpredsjednice. 

"Ovaj slučaj samo još jednom pokazuje ono na što HND godinama upozorava, a to je neformalna veza između politike i medija, odnosno sprega politike i medija gdje pojedini vlasnici medija, urednici, ne rade u interesu javnosti, nego djeluju kao produžena ruka politike", rekao je za Index Hrvoje Zovko, šef Hrvatskog novinarskog društva (HND), komentirajući ovaj slučaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.