Istraživanja otkrivaju da prehrana može zamijeniti Ozempic

Foto: Shutterstock

LIJEKOVI za dijabetes i skidanje viška kilograma, poznati pod zajedničkim imenom kao agonisti GLP-1 receptora, postali su globalni fenomen zbog svoje potvrđene učinkovitosti.

U 2024. godini oko 15 milijuna Amerikanaca (6% odrasle populacije) koristilo je razne lijekove te vrste (semaglutid, liraglutid, tirzepatid itd.) koji, pojednostavljeno govoreći, djeluju tako što imitiraju hormon sitosti GLP-1.

No, stopa zadržavanja na terapijama tim lijekovima pokazala se relativno niskom, a ankete pokazuju da većina ljudi i dalje radije pokušava smršavjeti bez lijekova, među ostalim zbog velikih troškova, nuspojava i potrebe za dugotrajnom upotrebom.

Kako GLP-1 djeluje na sitost?

Agonisti GLP-1 receptora (agonist potiče, dok antagonist blokira) djeluju tako što povećavaju razinu hormona GLP-1 (glukagonu sličan peptid-1), šalju signal sitosti u mozak, smanjuju apetit, potiču izlučivanje inzulina, usporavaju pražnjenje želuca i snižavaju šećer u krvi. Oni ujedno inhibiraju djelovanje enzima DPP-4 koji brzo razgrađuje GLP-1 i tako produžuju učinak hormona s nekoliko minuta na cijeli tjedan.

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke i klinička nutricionistica na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb kaže da se GLP-1 izlučuje iz L-stanica u crijevima kao odgovor na unos hrane.

"Izlučivanje GLP-1 nakon obroka potaknuto je osjetom hranjivih tvari, a može biti smanjeno kod odraslih osoba s pretilošću, odnosno prekomjernom tjelesnom masom ili dijabetesom tipa 2", tumači.

No, iako agonisti GLP-1 povećavaju razinu tog hormona više od 1000 puta (zbog farmakološki stabilne verzije GLP-1, a ne povećanja lučenja prirodnog hormona) u odnosu na prirodne razine, određene namirnice, vrijeme unosa hrane i način prehrane također mogu prirodno stimulirati porast razina GLP-1, i to bez nuspojava.

Hrana bogata vlaknima povećava razine GLP-1

Jedan od prirodnih načina povećanja razina GLP-1 jest konzumacija hrane bogate vlaknima.

Prehrambena vlakna, osobito ona iz grahorica, zobi, povrća, sjemenki i orašastih plodova, topiva su u vodi u kojoj stvaraju gel. U debelom crijevu podliježu fermentaciji i stvaraju kratkolančane masne kiseline. Ove molekule stimuliraju L-stanice da luče više GLP-1.

Maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi

Maslinovo i avokadovo ulje, kao i orašasti plodovi poput pistacija, sadrže mononezasićene masti koje također potiču izlučivanje GLP-1. U jednoj studiji, razina GLP-1 bila je viša nakon konzumacije kruha s maslinovim uljem nego s maslacem. Ista logika vrijedi i za kombinaciju avokada i doručka – avokado uz pecivo rezultira višim razinama GLP-1 nego samo pecivo.

Važnost proteina i doručka

Redoslijed konzumacije hrane još je jedan čimbenik koji utječe na hormonalni odgovor tijela. Konzumacija proteina iz životinjskih i biljnih izvora prije ugljikohidrata značajno povećava razine GLP-1 i smanjuje porast razina glukoze.

Slično djeluje i konzumacija povrća prije škrobne hrane. GLP-1 slijedi cirkadijalni ritam, pa obrok u 8 sati ujutro stimulira otpuštanje znatno većih količina tog hormona nego isti obrok u 17 sati. To je u skladu sa starom poslovicom: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah."

Vranešić Bender kaže da su tijekom proteklih nekoliko desetljeća brojne studije pokazale da osobe koje redovito doručkuju lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu te da imaju brojne druge zdravstvene prednosti.

"Danas također znamo da sustav gena cirkadijalnog ritma ima ključnu ulogu u usklađivanju dnevnih ritmova većine metaboličkih procesa. On je sinkroniziran s ciklusom svjetla i tame te intervalima unosa hrane i posta. Doručak ima snažan učinak na optimizaciju mreže cirkadijalnih gena. Neusklađen obrazac unosa obroka, poput preskakanja doručka, može dovesti do nesklada između vremena obroka i cirkadijalnih gena te je povezan s pretilošću i dijabetesom tipa 2. Osim toga, istraživanja su pokazala da doručak bogat proteinima pospješuje regulaciju glikemije i povoljno utječe na prirodno lučenje GLP-1", kaže Vranešić Bender.

Sporo jedenje i temeljito žvakanje

Studije su pokazale da sporo konzumiranje hrane također povećava razinu GLP-1. Na primjer, jedenje sladoleda tijekom 30 minuta rezultira višom razinom hormona nego ako se pojede u 5 minuta.

Važnu ulogu ima i žvakanje hrane. Primjerice, konzumacija ribanog kupusa povećava GLP-1 više nego konzumacija istog kupusa u obliku pirea.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani također mogu utjecati na razine GLP-1. Primjerice, prirodni spoj iz hmelja, koji se, među ostalim, koristi u proizvodnji piva, može aktivirati receptore u crijevima koji stimuliraju lučenje GLP-1.

Zove se humulon, a u nekim istraživanjima koristi se i izohumulon. Ovi spojevi aktiviraju tzv. gorke receptore u crijevima. Njihova aktivacija može potaknuti lučenje GLP-1 hormona, što pomaže u smanjenju apetita i regulaciji šećera u krvi.

Prehrana nije toliko moćna kao lijekovi, ali je dugoročno održiva i zdrava

Činjenica je da ni jedna prirodna metoda ne podiže GLP-1 na tako visoke razine uz trajni učinak kako to čine lijekovi. Primjerice, semaglutid podiže GLP-1 na razinu od 65 ng/mL, dok najbolja prehrambena strategija, mediteranska dijeta, doseže oko 59 pg/mL. Dakle, lijekovi podižu razine hormona sitosti oko 1000 puta više od hrane.

No, s druge strane, dugoročne studije pokazale su da mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanog udara za 30%, dok GLP-1 lijekovi to čine za 20%. Drugim riječima: iako je gubitak kilograma sporiji, uz pravilnu prehranu zdravstveni ishod može biti bolji.

Preporučena strategija

U skladu sa svime navedenim, stručnjaci preporučuju nekoliko prehrambenih pravila za povećanje razina GLP-1 bez lijekova:

  • U svaki obrok uključite vlaknima bogatu hranu i dovoljno proteina
  • Ne preskačite doručak
  • Koristite maslinovo ulje kao osnovnu masnoću
  • Konzumirajte proteine i povrće prije škrobnih namirnica
  • Jedite sporo i pažljivo žvačite
  • Povremeno koristite dodatke prehrani poput ekstrakta hmelja, kurkume i polifenola.
  • Grickajte povremeno tijekom dana orašaste plodove

Razni fokusi

Vranešić Bender kaže da je revolucija koju su donijeli novi lijekovi za liječenje pretilosti promijenila fokus istraživanja i u području nutricionizma.

"No, ipak, na kraju uvijek dolazimo do sličnih principa koji djeluju na metaboličko zdravlje, a to su mediteranska prehrana i specifični biološki aktivni spojevi iz bilja i hrane poput polifenola. Prije 30 godina ti su se obrasci i sastojci promatrali kroz prizmu antioksidacijskog i protuupalnog djelovanja na stanice. Zatim se fokus usmjerio na mikrobiom, a sada i na L-stanice tankog crijeva, odnosno lučenje GLP-1 i inhibiciju DPP-4. Hrana i sastojci hrane djeluju na bezbroj mehanizama u tijelu pa zato i fokus na pojedini aspekt često djeluje kao novo revolucionarno otkriće. Način prehrane određuje nas dugoročno, kumulativno kroz život. Sve korisne spoznaje treba svakako inkorporirati u vlastiti model prehrane, bilo da je riječ o prevenciji, smanjenju tjelesne mase bez farmakoterapije ili o boljoj učinkovitosti uz farmakoterapiju debljine, a potom i dugoročnom održavanju postignutih rezultata. Nema održavanja rezultata bez promjene prehrane i bez tjelesne aktivnosti", kaže naša znanstvenica.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.