Predstavljena mogućnost financiranja riječkog autobusnog kolodvora iz EU fondova

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

MOGUĆNOST prijave projekta gradnje riječkog autobusnog kolodvora na natječaj za financiranje novcem iz europskih fondova predstavljena je danas na sjednici Odbora za urbanizam i prostorno uređenje riječkoga Gradskog vijeća. Kako je rekao pozvani ravnatelj Uprava za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić, riječ je o programu u sklopu novog operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Kompleks Zapadne Žabice

Ministarstvo namjerava otvoriti natječaj za prijavu gradnji i uređenja autobusnih kolodvora u Hrvatskoj, sufinanciranih iz tog izvora nakon javnog savjetovanja početkom sljedeće godine, rekao je Šoštarić.

Kako je u Rijeci planirana izgradnja kompleksa Zapadne Žabice, s autobusnim kolodvorom, javnom garažom i komercijalnim sadržajima, za prijavu na taj natječaj trebalo bi izdvojiti kolodvor od komercijalnih sadržaja. Prihvatljive troškove izgradnje kolodvora pokrilo bi se tako u stopostotnom iznosu, s tim da bi 85 posto bilo iz europskih fondova, a ostatak bi pokrilo ministarstvo. Moguće je sufinanciranje gradnje i javne garaže, rekao je Šoštarić.

Gradonačelnik Rijeke: Bojim se HDZ-a i kad nosi darove

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da njemu takva obećanje ne ulijevaju nadu.

"Bojim se HDZ-a i kad nosi darove", rekao je. "O projektu gradnje kolodvora u Rijeci se govori dulje od 20 godina i sad kad smo našli rješenje, ovo bi donijelo samo novu odgodu", rekao je. Tako nam je bilo obećano i da će se graditi drugi kolosijek željeznice kroz Rijeku, a ne vidim da je blizu raspisivanje natječaja za taj projekt, dodao je.

"Nakon niza pokušaja pronalaska modela financiranja gradnje kolodvora, odlučili smo se na prodaju zemljišta. O prihvaćanju takvog modela će odlučivati gradski vijećnici na sjednici u četvrtak. Imaju mogućnost odabrati da se autobusni kolodvor, javna garaža s 800 mjesta i komercijalni sadržaji sagrade za tri i pol godine. Ocjenjujemo da je to dobar i kvalitetan model i sigurno brži za realizaciju od ovog danas predstavljenog", rekao je gradonačelnik.

HDZ-ovac: Gradonačelnikov istup je nizak i nekonstruktivan

Istaknuo je da se prodajom zemljišta dobiva 85 milijuna kuna te još gotovo pet milijuna na godinu za komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Nezavisni gradski vijećnik Davor Štimac ustvrdio je da ova informacija pokazuje kako nije bilo točno obrazloženje odluke o prodaji zemljišta nemogućnošću pronalaska drugih modela financiranja.

Predsjednik Odbora za urbanizam i prostorno uređenje Adrijano Rogić (HDZ) ocijenio je da je gradonačelnikov istup bio "nizak i nekonstruktivan", ističući da su se na sjednici tog odbora okupili neovisno o stranačkoj opredijeljenosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.