Kobak iz HŽ-a odletio jer je sa direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri milijuna eura?

IZNENADNA smjena predsjednika Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorina Kobaka, prema pisanju Jutarnjeg lista, povezana je sa navodnim Kobakovim dogovorom sa također smijenjenim direktorom Željeznica Srbije Milankom Šarančićem. Informacije o tome da su prilikom vraćanja duga srpskih željeznica HŽ-u namjeravali skloniti dio od ukupnog duga, otprilike tri milijuna eura, hrvatskoj policiji je dostavila policija Srbije.

> Kalmeta iznenada smijenio predsjednika Uprave HŽ-a

> Pokrenuta istraga protiv bivše direktorice zbog prebacivanja 2,5 milijuna eura iz HŽ-a

> Milijunsko pranje novca u HŽ-u: "Uprava nije smjestila bivšoj direktorici"

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je srpska policija kontaktirala hrvatsku, ali je istaknuo i kako se protiv Davorina Kobaka trenutno ne vodi nikakva istraga te kako smjena u čelništvu HŽ-a nije izvršena po nalogu policije.

Srpska policija navodno je hrvatske kolege izvijestila o posjedovanju nekoliko audio i video snimki razgovora između Kobaka i Šarančića, iz kojih je vidljivo na koji su način planirali izvesti operaciju u koju je bilo uključeno i nekoliko posrednika.

HŽ-u samo dio duga, ostatak na račun offshore kompanije

Operacija je navodno trebala biti izvršena tako da bi HŽ-u bio vraćen samo dio duga, dok je ostatak novca trebaozavršiti na računu offshore kompanije Financial Angels LLC u američkoj saveznoj državi Delaware. Plan je propao jer je se hrvatska Vlada, kao vlasnik HŽ-a, nije složila s načinom na koji je menadžment HŽ-a planirao razriješiti dug Željeznica Srbije. No, spomenuta offshore kompanija, nije jedina preko koje je HŽ tijekom godina poslovao - na listi transakcija našle su se i BH Cargo Ltd. Mostar, Silmaril Shipping Co. Ltd. Maršalovi Otoci, Oil Cargo International LLC. London, Prohouse, 140 Higway One, Lewes te Delaware 19958.

Policija je za dogovore Kobaka i Šarančića doznala posredno tijekom akcije Memphis, prateći mutne poslove članova međunarodne skupine krijumčara cigareta, predvođenih crnogorskim državljaninom Antonom Stanajem.

Šarančić je smijenjen prije tri mjeseca. S Kobakom se posljednji put sastao protekle zime. Srpska služba za borbu protiv organiziranog kriminala je utvrdila da je nesavjesnim poslovanjem Željeznice Srbije oštetio za oko 3,5 milijuna eura.

I.M.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.