Predsjednik Uprave "Gredelja" morao dati ostavku zbog istrage koju DORH vodi protiv njega

ANTUN FABEK, predsjednik Uprave Tvornice željezničkih vagona "Gredelj", bio je prisiljen podnijeti ostavku na svoju poziciju. Podsjećamo, DORH je protiv Fabeka i njegovog suradnika Josipa Bilića podnio istražni zahtjev jer ih se optužuje za sklapanje štetnog ugovora, a na ostavku se Fabek odlučio jer ta istraga ugrožava poslovanje "Gredelja". Naime, s njim na čelu "Gredelj" ne može sklapati inozemne ugovore za čije je potpisivanje uvjet da se protiv članova Uprave ne vodi istraga.

Fabek i Bilić optuženi su zbog navodno štetnog ugovora koji je 2007. sklopljen s američkom firmom Mart Corporation. Amerikanci su "Gredelju" trebali dostaviti opremu za praćenje tračničkih vozila, a zauzvrat bi dobili 7.185.000 dolara. Iako je pola svote odmah uplaćeno, oprema nije stigla, a Fabek i Bilić ipak nisu zatražili raskid ugovora.

Fabek tvrdi da ugovor koji su potpisali nije štetan, te dodaje kako su u SAD-u i Hrvatskoj pokrenuti sudski postupci kojima se potražuje vraćanje uplaćenog predujma, ali s obzirom da do kraja istrage ne može sklapati nove međunarodne ugovore morao je dati ostavku o kojoj će sutra odlučivati Skupština "Gredelja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.