Predsjednik kanadskog parlamenta dao ostavku nakon što je javno hvalio nacista

Foto: Profimedia

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta rekao je da podnosi ostavku, manje od tjedan dana nakon što je u parlamentu javno pohvalio bivšeg nacističkog vojnika, piše Sky News,

Anthony Rota se ispričao pred članovima parlamenta zbog pohvala koje je prošli tjedan uputio 98-godišnjem Ukrajincu koji se borio u SS diviziji Galiziji, dobrovoljačkoj vojnoj postrojbi koju su nacisti stvorili u zapadnoj Ukrajini 1943., a koji je optužen za ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata. 

"Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke" 

Podsjetimo, Rota je prošlog petka pozvao bivšeg vojnika Yaroslava Hunku (98) da prisustvuje sjednici u Zastupničkom domu u čast predsjednika Volodimira Zelenskog, a zatim je Hunku javno nazvao herojem. Kasnije se saznalo da je Hunka služio u jednoj od SS jedinica Adolfa Hitlera. 

"Ova javna pohvala je nanijela bol pojedincima i zajednici, uključujući židovsku zajednicu u Kanadi i diljem svijeta. Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke", rekao je Rota, dodajući da će njegova ostavka sutra stupiti na snagu. 

Rusija je incident nazvala nečuvenim

Ta epizoda u kanadskom parlamentu navela je vodu na mlin teze ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je svoju invaziju na Ukrajinu, a koju on naziva "specijalnom vojnom operacijom", poduzeo kako bi "demilitarizirao i denacificirao" Ukrajinu, što i Kijev i Zapad nazivaju neutemeljenim. 

Incident je zasjenio posjet predsjednika Zelenskog koji je zahvalio na milijardi dolara pomoći u oružju i drugoj pomoći koju je Kanada pružila Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022. Oporbene stranke okrivile su za izgred liberalnu stranku premijera Justina Trudeaua, no Rota tvrdi da je on jedini odgovoran. Hunka živi u izbornoj jedinici Anthonyja Rote.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly prva je danas iz vlade liberala zatražila Rotinu ostavku. SS diviziju Galiziju, koja je nakon osnutka u Ukrajini brojala 80 dragovoljaca, Nürnberški sud optužio je za ubojstva stotina poljskih i židovskih civila tijekom Drugoga svjetskog rata.

Zbog cijele situacije u Kanadi je prisutna povijesna polemika s obzirom na to da je ta zemlja nakon završetka rata dopustila da se 800 veterana iz "Galizije" naseli u toj sjevernoameričkoj državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.