Predsjednik Izraela: Izrael vodi borbu za slobodni svijet

Foto: EPA

Izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je danas u svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da Iran i milicije koje on podržava ugrožavaju globalnu stabilnost.

"Iran je carstvo zla, Izrael vodi rat za slobodni svijet"

"Postoji carstvo zla koje proizlazi iz Teherana i troši milijarde dolara na oružje", rekao je Herzog poslovnim i političkim liderima okupljenim u švicarskom zimovalištu.

Izrael vodi rat "za slobodni svijet", rekao je Herzog.

Da Izrael ne postoji, Europa bi bila ugrožena  "jer ovi barbarski džihadisti žele sve nas izvući iz regije." SAD bi također mogao biti sljedeći na redu, smatra izraelski predsjednik.

Herzog je istaknuo da je Iran prije nekoliko dana "napao snage Sjedinjenih Država". Referirao se pritom na Iransku revolucionarnu gardu koja je ranije ovog tjedna ispalila projektile na ciljeve u Iraku i Siriji. Svjedoci su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji, ali američke postrojbe nisu pogođene.

Iranska revolucionarna garda opisala je metu u Iraku kao centar za špijunažu kojim upravlja izraelska tajna služba Mosad. Herzog je također pohvalio međunarodnu koaliciju koja se bori protiv proiranskih jemenskih hutista, a koja je oformljena kao odgovor na opetovane napade na brodove u Crvenom moru.

Iran i Huti

SAD, Velika Britanija i drugi saveznici izveli su niz napada na Hute kako bi zaustavili njihove napade na komercijalne brodove u jednom od najprometnijih tjesnaca na svijetu.

Huti su počeli napadati međunarodne teretne brodove nakon što je izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi poslije smrtonosnih napada na Izrael 7. listopada.

Huti su rekli da neće stati sve dok izraelska vojna ofenziva u Gazi ne završi, a Palestinci prime humanitarnu pomoć.

Iran je jedina zemlja na svijetu koja održava službene diplomatske odnose s Hutima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.