Predsjednik DVD-a Šolta optužen za zlouporabu položaja i štetu od 83 tisuća kuna

Screenshot: Google Maps/Street View

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 36-godišnjeg Ivice Stanišića, bivšeg predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šolta. Terete ga za zlouporabu položaja i ovlasti te štetu od 83 tisuća kuna.

U optužnici se navodi da je od 2011. do 2015. godine u više navrata sa bankomata predignuo novac sa računa društva i zadržao ga sebe. Kako bi prikrio prisvajanje novca, naložio je blagajnici izradu isplatnica u kojima je neistinito prikazao da je to bilo za potrebe društva.

Stigle ovrhe za račune koji su trebali biti plaćeni

Da nešto ne štima otkrio je Nadzorni odbor. Bilo im je sporno što je neke značajnije račune Stanišić plaćao gotovinom, a iz računovodstva su stizale primjedbe da preuzimanja gotovine nije na vrijeme pravdao odgovarajućim računima. 2013. godine Upravni odbor izričito je zabranio plaćanje računa gotovinom.

Stanišić je kao predsjednik društva mogao raspolagati iznosima do dvije tisuće kuna, dok je za veće iznose trebao odobrenje Upravnog odbora. Utvrdili su da tu obavezu nije ispunio. 2014. godine pojavio se problem računa za popravak kamiona od 25 tisuća kuna, a počele su stizati i ovrhe za račune za koje se mislilo da su plaćeni.

Nakon prigovora sam podnio ostavku

Nakon prigovora na sjednici Skupštine, Stanišić je prestao dolaziti u društvo, nije se odazivao na pozive za sjednice Upravnog odbora te je konačno sam podnio ostavku. DVD Šolta prema njemu zasad nije postavila imovinsko-pravni zahtjev, tj. nisu ga tužili za naknadu štete.

Nakon što je policija započela kriminalističku istragu u društvu, Staničić je vratio četiri i pol tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.