Predelikatno pitanje: Bajić dobio ovlasti, a Sabor uopće nije raspravio njegov izvještaj za 2010!

DJELUJE nevjerojatno, ali baš u jeku najopsežnijih aktivnosti DORH-a i USKOK-a na rasvjetljavanju državnog kriminala, saborski zastupnici propustili su prodebatirati izvještaj o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za 2010. godinu! Vremena je bilo za kud i kamo prozaičnije stvari, ali nekim čudom ne i za aktivnosti državnog odvjetnika koje, silom prilika, uvelike određuju i raspored političkih snaga u idućem sazivu Sabora.

Izostao nadzor nad tijelima progona

Glavni državni odvjetnik svoj je izvještaj, dakako, pripremio i objavio na web stranici DORH-a. Dakle, nije Bajić zaboravio, već izvještaj uopće nije došao na dnevni red Sabora. Po prvi put u Bajićevom mandatu. Nije se raspravljalo ni o Karamarkovom izvještaju pa se da zaključiti da je ove godine potpuno izostao nadzor nad tijelima kaznenog progona. Situacija je paradoksalna kada se zna da je vremena bilo za novi Zakon o kaznenom postupku koji je Bajiću dao dosad neslućene ovlasti. Sada kada imamo punu primjenu, nema rasprave o radu, što je zaista čudno za državu uređene parlamentarne demokracije, još malo i članicu Europske unije. Djeluje kao da je već zavladalo izvanredno stanje. 

Kako bi Bajić ove godine prošao u Saboru?

Kako nije bilo rasprave, tako ni birači ne znaju kako bi se narodni zastupnici postavili spram Bajića i Državnog odvjetništva. Pogotovo zato što su izgledni pobjednici parlamentarnih izbora prije dvije godine bili protiv, a lani suzdržani oko njegovog rada. Vođa SDP-a Zoran Milanović isprva je vrlo oštro, a potom tek nešto blaže kritizirao Bajićev rad. U međuvremenu je iza rešetaka završio Sanader, kriminalizirao se i HDZ. To bi trebalo nešto značiti čak i za suzdržanog Milanovića, koji državnom odvjetniku prvenstveno zamjera dugogodišnju pasivnost u eri Sanaderovog vladanja. Nažalost, nismo dobili priliku vidjeti kako bi Bajić ove godine prošao u Saboru. A baš bi bilo interesantno. Bi li posljednja dostignuća DORH-a i USKOK-a makar malo omekšala nepopustljivog šefa SDP-a?

"Želi li se osigurati potpora DORH-u nakon izbora?"

"Činjenica je da hrvatski Sabor nije raspravljao o izvješću glavnog državnog odvjetnika, a ni mnogim drugim izvješćima kao i prijedlozima koji su stizali iz oporbenih redova. Mi kao stranka podržavamo borbu protiv organiziranog kriminala, no zamjeramo državnom odvjetništvu što je propustilo procesuirati pripadnike srpskih vojnih i paravojnih postrojbi odgovorne za mnoge ratne zločine. Pred svake izbore dižu se optužnice koje u pravilu ne rezultiraju sudskim procesima. Koristi se predizborno vrijeme da se prikaže kako Vlada goni srpske zločince, što nije slučaj", kaže Danijel Srb, predsjednik HSP-a. 

I njemu je čudno što se nije raspravljalo o radu državnog odvjetništva, pogotovo što dolaze izbori, a HDZ se nalazi pod istragom. Ključno je pitanje, drži Srb, želi li se osigurati potpora Državnom odvjetništvu i nakon parlamentarnih izbora. Čini se da je pitanje bilo toliko delikatno, da su vladajući odlučili ostaviti odgovor nasljednicima. Njima je, izgleda, Bajića preko glave. Ne da im se više ni o njegovom radu nakon što je pola bivše vrhuške završilo iza brave. 

"Zbog uzavrelih tema redovne aktivnosti pale u drugi plan"

I Zorislav Antun Petrović, član Upravnog odbora Transparency Internationala, zamijetio je da se nije raspravljalo o Bajićevom i Karamarkovom radu, ali i o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

"Očito je u zemlji bilo uzavrelih tema pa su neke redovne aktivnosti pale u drugi plan, čemu je svakako pridonio i bojkot oporbe u Saboru. Šteta je što se to nije stiglo pretresti, prvenstveno zbog javnosti. Ionako, teško da bi se u ovo malo vremena što je preostalo stigao popraviti pravni okvir", drži Petrović.

O Bajićevom radu će se, kaže Petrović, razglabati nakon izbora, što je možda i bolja opcija, jer će se dosezi Državnog odvjetništva realnije sagledati sa odmakom, hladne glave.

"Bajić će ostati i nakon izbora i još više će grebati po desnima"

Odvjetnik Zvonimir Hodak drži kako se o radu Državnog odvjetnika svakako trebalo raspraviti prije raspuštanja Sabora. Za Bajića se ne boji. Ne vjeruje da će imati problema zadržati fotelju i nakon izbora.

"Zna se tko stavlja ovakve stvari na dnevni red Sabora. Vlada. Vjerojatno se iza ovoga krije nekakav spin. Ili se Bajića štitilo ili ostavilo na tankom ledu. Zna se što je Zoran Milanović izjavljivao. No, mislim da je Bajić dovoljno fleksibilan da bi se mogao postići nekakav kompromis, s obzirom da ima ljudi unutar samog SDP-a koji mu daju potporu. S Bajićem je HDZ dosad dobro surađivao. Izručivali su mu ljude za koje je postojao konsenzus, što sa ovim posljednjima nije bio slučaj. Svakako je čudno što izvještaj nije došao na dnevni red Sabora. Sudbinu Mladena Bajića vidjet ćemo nakon izbora. Mislim da će ostati i da će još više grebati po ovim desnima. Možda griješim, ali se dosad nisam prevario u prognozama", kaže Hodak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.