Požari u Dalmaciji: Kuće u Promini više nisu u opasnosti, vatrogasci se bore s još četiri požara

Foto: Hina, Čitatelj Indexa

PET požara još je aktivno na području Šibensko-kninske županije. Vatra koja je sinoć zaprijetila naselju Velušić u Općini Promina na sreću se nije proširila prema naseljenom području, a promet na cesti Oklaj-Drniš noćas je normaliziran. Osim na Promini, još su aktivni požari kod Zatona, u Sapinim Docima, kod Vinova i na Svilaji.


Požar koji je prije dva dana planuo na prostoru benkovačke cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica i Zatona još nije ugašen ni lokaliziran, piše ŠibenikIN. Na požaru je noćas bilo 68 vatrogasaca i 72 pripadnika Hrvatske vojske, a požar su gasile i zračne snage. Procijenjena opožarena površina je 650 hektara, izvijestili su iz Centra 112.

Moguća evakuacija stanovništva

Još nije ugašen ni požar koji je jučer popodne planuo kod Razvođa na Promini. Požar su jučer gasili vatrogasci JVP Drniš, JVP Knin, DVD Promina, Ophodnja Promina, DVD Drniš, DVD Kistanje, DVD Kijevo, DVD Dubravice, DVD Grebaštica, DVD Tisno, DIP Zadar, vatrogasci Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, ukupno njih 90. Požar su gasila četiri kanadera i tri air tractora. Zbog požara je sinoć od 21.30 zatvorena cesta Oklaj-Drniš na kojoj je promet normaliziran noćas oko 2 sata.

Sinoć je zbog nepovoljnih vremenskih prilika sve bilo spremno i za mogućnost evakuacije dijela stanovništva sela Velušić, međutim nije došlo do toga jer se vatra nije širila prema naseljenim dijelovima.

Župan sazvao krizni stožer

Zbog tog požara, šibensko-kninski župan Goran Pauk sinoć je sazvao sastanak županijskog Kriznog stožera.


"Požar je zbilja ogroman i opasan i ako zahvati borovu šumu na Promini, moguće je da se proširi i prema Drnišu. Ljudi su na terenu, ali noć je i teško je sad biti pametan, puno više ćemo znati ujutro. Pozvali smo pomoć i već su na putu vatrogasci iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije te iz Državne interventne jedinice iz Zadra. Za te ljude smo već organizirali logistiku", rekao je župan Goran Pauk nakon sastanka Kriznog stožera.

Još gori kod Vinova i na Svilaji

Požar kod Vinova koji je izbio 10. kolovoza još nije ugašen, a na terenu su vatrogasci iz DVD Unešić i DVD Perković.

Jučer se ponovno aktivirao i požar u Sapinim Docima koji je lokaliziran u 13.48 sati, ali samo da bi se u 4.11 sati ponovo aktivirao i na požarište su upućeni vatrogasci DVD Rogoznica, DVD Primošten, DVD Grebaštica, DVD Brodarica, JVP Šibenik, DVD Trogir, DVD Marina i DVD Seget Vranjic.

Požar koji je se sa splitske strane proširio na Svilaju također još nije ugašen, a tijekom noći su ga nadgledali vatrogasci DVD Knin.

Požar na Velebitu

Vatra je jučer popodne buknula i kod mjestu Štirovača na Velebitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.