Požar u psihijatrijskoj bolnici kod Rijeke: Jedna osoba poginula, 20 ozlijeđenih

DANAS poslijepodne buknuo je požar u psihijatrijskoj bolnici Lopača u blizini Rijeke. Fiuman piše da je požar izbio nešto nakon 16 sati na glavnom objektu bolnice. 

Na terenu je veći broj vatrogasnih vozila i više raspoloživih vozila hitne pomoći. 

Jedna osoba poginula, 20 ozlijeđenih

Jedna je osoba poginula, a 20 ih je ozlijeđeno. U trenutku izbijanja požara u bolnici je bilo stotinjak osoba.

Požar je izbio na trećem katu pa se proširio na četvrti kat. Na terenu je pedesetak vatrogasaca. Požar je pod kontrolom, ali će vatrogasci do daljnjega biti na terenu. Na trećem katu, gdje je izbio požar, bile su nepokretne osobe, javlja RTL.

Zasad se pretpostavlja da je poginuli jedan od pacijenata, dok su ozlijeđene osobe medicinski zbrinute i prebačene u bolnicu. Najvjerojatnije su stradali nakon što su se nagutali dima. Jedna od ozlijeđenih osoba zadobila je teške opekline, ali nije poznato je li životno ugrožena.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac rekao je za HRT da je jedan pacijent zbrinut na kardiologiji KBC-a, tri su na pulmologiji, a na psihijatriji je 14 pacijenata. 

"Jedan pacijent je u prilično ozbiljnom stanju i on je na operaciji jer je dobio traheostomu. Pojačali smo službu na lokalitetu Sušak te na lokalitetu Rijeka na psihijatriji i svi pacijenti su zbrinuti. Kronični pacijenti će najvjerojatnije biti prebačeni u bolnicu na Rabu, a akutni pacijenti su kod nas i ostat će koliko bude trebalo", rekao je.

Na mjesto požara odmah je došao i premijer Andrej Plenković koji je čestitao vatrogascima na brzoj intervenciji. S premijerom su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i njegov državni tajnik Željko Plazonić.

"Nažalost dogodila se tragedija u psihijatrijskoj bolnici u Lopači. Prema informacijama i ravnatelja i gospođe Grbe (ravnateljice Zavoda za Hitnu medicinu, op.a.) i državnog tajnika Plazonića jedan je pacijent, nažalost preminuo, no zahvaljujući naporima i djelatnika bolnice i herojskim naporima vatrogasaca iz Rijeke, Čavla, Jelenja i Bakra spašeni su svi ostali pacijenti. Smješteni su u riječkoj bolnici, a dio će biti prihvaćen u karlovačkoj i ogulinskoj bolnici. Uz veliku požrtvovnost i medicinskih djelatnika, vatrogasaca i djelatnika bolnice, u relativno kratkom roku učinilo se maksimalno da se izbjegne veća tragedija s obzirom na zahtjevno stanje pacijenata", rekao je premijer Plenković.

"Tek danas sam upoznat s problemom klizišta ispred bolnice, pa je dostupnost bolnice nešto dulja, no vatrogasci su ovdje bili u roku od 20-ak minuta, što je maksimalno brzo. Da je ta cesta prohodna, možda bi bilo i brže. U ime Vlade i svih nas još im jednom zahvaljujem, kao i svim djelatnicima psihijatrijske bolnice", rekao je Plenković.

Ne zna se uzrok požara

Vatrogasne ekipe ostat će na požarištu vjerojatno cijelu noć dok se ne otkloni i najmanja mogućnost za ponovno razbuktavanje vatre koja je prijetila zahvatiti i veći dio zgrade pa i okolno raslinje u šumovitom predjelu Lopače.

O uzrocima izbijanja požara još nema podataka, a utvrdit će se očevidom policijskih službenika i protupožarnih inspektora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.