Požar u Lokvi Rogoznici pod kontrolom, na terenu i dalje više od 100 vatrogasaca

Foto: HVZ

NOĆAS, nešto poslije ponoći, veliki šumski požar na području Ivašnjaka u Lokvi Rogoznici stavljen je pod kontrolu, doznaje se jutros od glavnoga županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića.

Kako je izjavio Hini, požar je stavljen pod kontrolu i jutros bi trebao biti proglašen lokaliziranim. U njemu je izgorjelo od sto do 150 hektara mlade i guste borove šume, niskog raslinja i makije.

Iako se vatra sinoć opasno približila okolnim kućama i vikendicama, najviše na području Medići, vatrogasci su nadljudskim naporima, boreći se s orkanskim vjetrom i visokim plamenim jezicima, sve objekte obranili.

 

Vatrogasci na terenu do daljnjeg

"Vatrogasci su okružili cijeli požar i tijekom jutra ćemo proglasiti njegovu lokalizaciju. Nažalost, vjetar nam ne ide prilog, još uvijek se nije smanjila njegova jačina, tek se sutra očekuje slabljenje bure. Ovo je naseljeno područje, no vatrogasci su uspješno spriječili svako širenje vatre prema objektima te možemo reći kako oni nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu do daljnjega", kazao je zapovjednik Kovačević.

U gašenju je do sada ukupno 123 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila iz operativnih područja Omiš, Makarska, Split, Kaštela, Solin, Sinj, Imotski, Trogir te Intrevencijske vatrogasne postrojbe Split-Divulje, a smjena vatrogasaca izvršit će se u jutarnjim satima.

Rekao je da je do novog aktiviranja požara došlo nakon što je kasnije sinoć zapuhao vjetar. U početku se radilo o sjeveroistočnjaku, da bi kasnije puhao sjeverni vjetar. Vatru s vrha brda, koju su cijeli dan držali pod kontrolom, spustio je u podnožje te se požar raširio po terenu.

Zbog tog je požara, koji je buknuo noć ranije poslije 21 sat, na Jadranskoj magistrali noćas bio otežan i promet. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.