Požar na gradilištu Muskove tvornice kod Berlina, podmetnula ga radikalna ljevica?

NJEMAČKA policija istražuje je li požar koji je izbio na gradilištu goleme tvornice Tesle, kompanije u vlasništvu milijardera i inovatora Elona Muska, podmetnut iz političkih motiva, javlja Reuters.

Požar je izbio jutros kod Berlina, u mjestu Grünheide u saveznoj državi Brandenburg. U požaru je oštećeno nekoliko naponskih kablova koji bi bili postavljeni kod gradilišta Tesline ogromne tvornice, tzv. gigafactoryja, prve takve u Europi.

Radikalna ljevica u pismu preuzela odgovornost

Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da palež nije isključen, dodavši da istražitelji provjeravaju pismo koje se u srijedu pojavilo na internetu, u kojem odgovornost za požar preuzimaju aktivisti radikalne ljevice.

Pismo je objavljeno na internetskoj platformi radikalne ljevice, a u njemu se navodi da je gradilištu prekinuta opskrba strujom tako da je zapaljeno šest visokonaponskih kablova.

"Tesla nije zelena ni ekološka ni socijalna", stoji u pismu.

Otvorenje tvornice je već odgođeno, Musk se žalio na njemačku birokraciju

Tesla, koja je ranije objavila da će u ovoj tvornici godišnje moći proizvoditi 500.000 svog modela Y, odgodila je otvaranje gigatvornice na kraj 2021. godine. Tvornica je prvotno trebala biti otvorena 1. lipnja, ali naknadno su odlučili da će u toj tvornici proizvoditi i baterije.

Osnivač Tesle Elon Musk ranije se žalio na njemačku birokraciju koja je, kako je rekao, oduljila proces dobivanja potrebnih dozvola za izgradnju tvornice nakon pritužbe ekoloških aktivista koji su bili zabrinuti zbog utjecaja tvornice na okoliš.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.