POVORKA PONOSA Zatvara se centar Zagreba, sudjelovat će i strani veleposlanici

Foto: Zagreb Pride/Kristina Josić

DRUŠTVENI i politički skup Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017., šesnaesti po redu, održava se pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom".

Sudionici Povorke počet će s okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

'Želimo - slobodan život'

"Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život", kažu organizatori Pridea.
 
Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.
 
Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade –  od zlostavljanja u obitelji i u školi.  
 
"Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome", navode, između ostalog, organizatori Povorke.
 
Povorci će se pridružiti i 15-tak veleposlanika
 
Povorci će se ove godine pridružiti i 15-ak veleposlanika koji borave u Zagrebu. U priopćenju koje su ovom prilikom poslali javnosti rekli su kako su njihove zemlje, baš kao i Hrvatska, odmaknule od pogrešaka i predrasuda iz prošlosti te da svojim hodanjem u povorci iskazuju podršku zajednici koja i danas može postati žrtvom.
 
Iz kanadskog veleposlanstva poručili su u ime "veleposlanstava 15-ak zemalja" koja će se pridružiti povorci da tako izražavaju vjerovanje u (ljudska) prava LGBTI osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja.
 
"Hodajući u Zagreb Pride povorci, slavimo različitost i toleranciju i iskazujemo podršku zajednici koja i danas može postati žrtvom. Naše su se zemlje, kao i Republika Hrvatska, odmakle od pogrešaka i predrasuda iz prošlosti. No svi zajedno možemo učiniti više", izvijestilo je kanadsko veleposlanstvo te istaknulo da diplomati diljem svijeta, sudjelujući u sličnim događajima, zastupaju univerzalna ljudska prava.

Izmjene u prometu

Okupljanje sudionika na Trgu Marka Marulića najavljeno je od 15 sati, stoga oko 15.30 sati postoji mogućnost kratkotrajnog preusmjeravanja tramvajskog prometa dijelom Savske ceste te će tramvaji zaobilaziti dionicu od Vodnikove do Frankopanske ulice.

Neposredno prije polaska povorke, od 15.50 sati, očekuje se preusmjeravanje tramvajskog prometa sa središnjeg gradskog trga na Glavni kolodvor. Pritom će tramvajske linije 4, 11 i 12 voziti obilazno preko Draškovićeve, Ulice kneza Mislava, Trga žrtava fašizma, Zvonimirove, Šubićeve, Kvaternikovog trga i Maksimirske, a linija 14 vozit će preusmjereno Draškovićevom do Trga žrtava fašizma i nastaviti vožnju Zvonimirovom ulicom do Borongaja.

Za vrijeme preusmjeravanja tramvajska linija 14, autobusne linije 102 Britanski trg - Mihaljevac, 233 Mihaljevac - Markuševec i izvanredna autobusna linija 233A Mihaljevac - Bliznec, produžit će trasu od Mihaljevca do Kaptola, te će u povratku prometovati preko Nove Vesi do Gupčeve zvijezde i nastaviti Ksaverskom cestom do Mihaljevca. Autobusna linija 118 Trg Mažuranića - Voltino prometovat će skraćeno od 15.30 do 16.40 i to na relaciji od Voltinog do Ulice Božidara Adžije. Autobusi će sa stajališta u zoni Adžijine i Magazinske ulice polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na uobičajeni raspored.

Zbog nemogućnosti prolaska uobičajenom trasom, turistički vlakić neće ostvariti polaske s Trga bana Josipa Jelačića u 16 i 16.40 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.