Povjesničar u Davosu sasuo sve u lice milijarderima, pogledajte snimku

Screenshot: Guardian/World Economic Forum

PANEL na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog tjedna pretvorio se u internet-senzaciju nakon što je jedan od sudionika, nizozemski povjesničar i autor Rutger Bregman, prozvao milijardere na ovom summitu i njihovo licemjerje. 

Umjesto da govore o filantropiji, sudionici foruma trebali su govoriti o glavnoj temi u borbi protiv nejednakosti - izbjegavanju poreza od strane bogatih, konstatirao je tridesetogodišnji Bregman. 

>> Rekordnim brojem privatnih aviona došli u Davos pričati o klimi

"Ovo je moj prvi put u Davosu i ovo mi je prilično zbunjujuće iskustvo, da budem iskren. Mislim, 1500 privatnih aviona doletjelo je ovamo da čuje Sir Davida Attenborougha kako govori o uništavanju planeta. I čujem ljude kako govore o participaciji, pravdi, jednakosti i transparentnosti, ali gotovo nitko ne iznosi pravi problem izbjegavanja poreza, zar ne? I toga kako bogati jednostavno ne plaćaju svoj pošteni dio. Čini mi se kao da sam na vatrogasnoj konferenciji i nikome nije dozvoljeno govoriti o vodi", poentirao je Bregman, inače autor knjige Utopija za realiste i kako je možemo postići. 

"Prestanite govoriti o filantropiji i počnite govoriti o porezima"

Video je brzo postao viralan i podijeljen je na desetke, ako ne i na stotine tisuća puta, mahom uz oduševljene reakcije na društvenim mrežama. Među ostalima, podijelili su je senator i ljevičarski kandidat za predsjednika SAD-a na izborima 2016. Bernie Sanders i glumica i žestoka kritičarka predsjednika Donalda Trumpa, Kathie Griffin. 

Bregman je pak nakon svog gostovanja u Davosu podijelio svoj članak s Guardiana s komentarom: "Ovo je duga verzija onoga što sam pokušao razjasniti u Davosu. Gotovo sve bogatstvo nije stvoreno na vrhu, samo se proždire tamo."

>> Krugman: Alexandria Ocasio-Cortez nije luda, bogate treba dodatno oporezivati

"Mislim, prije 10 godina Svjetski ekonomski forum postavio je pitanje: Što industrija treba napraviti da spriječi opći društveni revolt? Odgovor je vrlo jednostavan: samo prestanite govoriti o filantropiji i počnite govoriti o porezima. Porezi, porezi. Samo prije dva dana, milijarder je bio ovdje - kako se zove? Michael Dell. I on je postavio pitanje, 'imenujte mi jednu zemlju u kojoj je najviša marginalna stopa poreza (stopa poreza na dohodak iznad određenog praga) od 70 % zaista funkcionirala?' I, znate, ja sam povjesničar - SAD, tamo je zaista funkcionirala, u pedesetima, za vrijeme republikanskog predsjednika Eisenhowera, znate, ratnog veterana. Najviša stopa poreza je bila 91 % za ljude poput Michaela Della. Najviša stopa poreza na nekretnine bila je viša od 70 % za ljude poput Michaela Della", nastavio je Bregman. 

"Sve ostalo je sranje po mom mišljenju"

>> Oxfam: 26 milijardera bogato kao pola siromašnog stanovništva

"Možemo još dugo razgovarati o svim ovim glupim dobrotvornim shemama. Možemo još jednom pozvati Bona. Ali moramo razgovarati o porezima. To je to, porezi, porezi, porezi. Sve ostalo je sranje po mom mišljenju", nije štedio riječi ovaj mladi intelektualac, kojeg je poznata svjetska konferencija Ted Talks nazvala "jednim od vodećih europskih mladih mislioca". 

S Bregmanom se ipak nisu svi složili - iz publike mu je odgovorio bivši glavni financijski direktor (CFO) Yahooa Ken Goldman, koji je ustvrdio da je panel vrlo jednostran i da se govori samo o porezima, a ne o rekordnoj zaposlenosti u SAD-u i smanjenju siromaštva diljem svijeta. 

Na to mu je pak odgovorila Winnie Byanyima, izvršna direktorica Oxfama, humanitarne nevladine organizacije najpoznatije po svom godišnjem izvještaju prema kojem tek nekoliko desetaka najbogatijih ljudi na svijetu ima bogatstvo jednako onom koje ima siromašnija polovica svjetskog stanovništva. 

Byanyima je argumentirala kako zaposlenost nije jedino pitanje, već i dostojanstvo samog posla, navodeći kao primjere radnike na farmama peradi u SAD-u koji moraju nositi pelene jer im nisu dozvoljene stanke za odlazak na zahod. 

"To nije dostojanstven posao. To su poslovi o kojima nam se govori, da globalizacija donosi poslove. Kvaliteta poslova je bitna. U mnogim zemljama radnici više nemaju glas. Brojite krive stvari. Ne brojite dostojanstvo ljudi. Ne brojite iskorištene ljude", rekla je Byanyima, koja je tijekom panela također istaknula kako čak 170 milijardi dolara godišnje završi u poreznim oazama diljem svijeta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.